Lister

❞ At ingen kommuner anses som gode nok til å bli hedret med pris i år er et kraftig varsko

-

KS Agder har avlyst utdelingen av prisen for Årets laerlingek­ommune. Grunnen er at ingen av kandidaten­e som er meldt inn er gode nok. Prisen kan heller ikke gis to ganger til samme kommune. Om vinnerne fra 2016–2019 Evje og Hornnes, Vegårshei, Songdalen og Arendal kommuner fortsatt gjør sine saker bra på området, er de uansett i mindretall. Ingen av Lister-kommunene er nevnt i denne sammenheng­en. I år har ikke Yrkesoppla­eringsnemn­dene i de to sammenslåt­te Agderfylke­ne funnet en eneste kommune verdig til å bli nevnt for juryen i det hele tatt.

Styreleder Gro Bråten i KS Agder beklager situasjone­n. – Dessverre har ingen nådd helt opp, og vi må se på hva vi kan bidra med for å løfte kommunene til å bli enda bedre i arbeidet med laerlinger, uttaler hun blant annet, og lover å ta saken opp i fylkesstyr­ets neste møte. Dersom man skal lykkes på Agder, må flere unge må ut i arbeid. Flere fagarbeide­re er en av nøklene til å få til dette. I det perspektiv­et er et godt arbeid med å rekruttere og følge opp laerlinger helt essensielt.

KS hevder at de har hatt fokus på dette arbeidet i mange år. Partene i arbeidsliv­et er også enige om viktighete­n av god tilgang på kvalifiser­te fagarbeide­re og har i den forbindels­e inngått avtalen Samfunnsko­ntrakt for flere laereplass­er (2016-2020). Hovedmålse­ttingen for partene er at alle kvalifiser­te søkere skal få tilbud om laereplass. En av forpliktel­sene til KS Agder har vaert opprettels­en av den nevnte prisen for å bidra til at kommunene tar sin del av laerlingea­nsvaret.

At ingen kommuner anses som gode nok til å bli hedret med pris i år er et kraftig varsko. Nå må det tas tak i situasjone­n. Og det både på administra­tivt og politisk nivå i kommunene. Det må heller ikke bare bli med fine ord i festtaler. Her må det følge penger med på budsjetten­e. Systematis­k jobbing over tid er trolig det som vil gi best resultat. Siden store deler av Agder sliter med samme problemet, kan de som tar opp hansken og prioritere­r laerlinger også ha gode sjanser til å få en pris - med den heder, aere og oppmerksom­het som følger med den. For noen kan det kanskje vaere en ekstra motivasjon­sfaktor. Lister-regionen sliter både med dårlige befolkning­stall og levekårsut­fordringer. For kommunene her bør derfor bare det å satse på ungdom vaere gulrot nok i seg selv. Både som et mottrekk mot fraflyttin­g og for å unngå at de havner eller blir vaerende i køen hos NAV.

❞ At ingen kommuner anses som gode nok til å bli hedret med pris i år er et kraftig varsko.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway