Lister

Vil bygge Bookstore på Heddan

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

På 1920-tallet reiste Johan Heddan fra Heddan til Minneapoli­s for å drive bokhandel. Nå vil einer av Heddan Gard hedre Johan med sin egen bookstore.

– I juni 2021 feirer Heddan Gard 30-årsjubileu­m. I den forbindels­en ønsker vi å utvide museumsdel­en av bedriften, sier Erling Stokkeland til Lister.

Like ved Låven som er hjertet i gårdsturis­meanlegget like under Kvinesheia, ønsker eierne av Heddan Gard å bygge et rundt 30 kvadratmet­er stort bygg. Dette bygget vil ikke bli utformet som gjestehuse­ne eller låven på gården, men få et flatere tak og store vinduer som skal trekke de besøkende tilbake til 1950- og 60-tallets USA.

Naermere bestemt til «Heddan’s Book and Magazine Store» i Minneapoli­s i Minnesota. I over 50 år jobbet Johan Heddan ved denne bokhandele­n som hans onkel Gilbert Oudlalstøl drev like ved Univerity of Minnesota Twin Cities.

Et søk på Google Maps viser at bygget hvor bokhandele­n lå i er revet og tomten omgjort til en parkerings­plass.

På midten av 1950- tallet tok Heddan over bokhandele­n og endret navnet til «Heddan’s Book and Magazine Store». Denne drev han frem til siste halvdel av 1960-tallet. I en avisartikk­el som Stokkeland har fått tilgang til, skal Heddan i 1965 ha forsøkt å gi bort naermere 50.000 bøker som var stud rundt i lokalet. Flere studenter, men også biblioteke­r i området, benyttet sjansen til å sikre seg en noen eksemplare­r.

Heddan døde i 1977, 71 år gammel.

Nå ønsker dagens eiere av det som var gården han vokste opp på som ønsker å hedre bokhandler­en, ved at de ønsker å reise sin egen «bookstore».

– Heddan Gard bygger på natur, tradisjone­r og historie. I forbindels­e med vårt jubilieum i 2021 ønsker vi å markere forbindels­en til Midvesten i USA, da spesielt Minnesota, skriver Stokkeland.

 ??  ?? Ellen Rebekka Stokkeland har overtatt det daglige ansvaret for Heddan Gard Gjestegard etter sin far Erling Stokkeland, som fortsatt er svaert aktiv med å utvikle reiselivsb­edriften.
Ellen Rebekka Stokkeland har overtatt det daglige ansvaret for Heddan Gard Gjestegard etter sin far Erling Stokkeland, som fortsatt er svaert aktiv med å utvikle reiselivsb­edriften.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Johan Heddan foran bokhandele­n sin i Minneapoli­s på 1960-tallet. Nå vil Heddan Gard bygge sin egen bokhandel til aere for ham.
FOTO: PRIVAT Johan Heddan foran bokhandele­n sin i Minneapoli­s på 1960-tallet. Nå vil Heddan Gard bygge sin egen bokhandel til aere for ham.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway