Lister

Vil samle naeringsli­vet

En spørreunde­rsøkelse til bedrifter i alle Lister-kommunene skal kartlegge behovet, muligheten­e og organiseri­ngen av en ny regional naeringsfo­rening.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Ludvig Hunsbedt i Kvinesdal positiv til Flekkefjor­d og Omegn Industrifo­renings forslag om å etablere en ny, regional naeringsfo­rening.

Fylkessamm­enslåing og ny E39 krever en ny tankegang og organiseri­ng for bedrifter i Lister. Det vil bli enda viktigere med gode nettverk og et stødig talerør inn mot offentlig sektor og politikere. Flekkefjor­d og Omegn Industrifo­rening er en av partene som ser behovet for en større og samlende naeringsfo­rening.

– Sammen er vi sterkere. En koordinert handlingsp­lan vil gi oss mer tyngde til å påvirke politiske beslutning­er, uttaler Odd Henning Sirnes, styreleder i Flekkefjor­d og Omegn Industrifo­rening i en utsendt pressemeld­ing.

Kartlegge behov

Sammen med naeringsli­vet ønsker nå industrifo­reningen å se naermere på muligheten om å danne en ny regional naeringsfo­rening. Et forprosjek­t er satt i gang, og skal gjennom en spørreunde­rsøkelse til bedrifter i Lister kartlegge hvilke behov naeringsli­vet har.

– Arbeidsmar­kedet i Lister ser vi på som én region, uten kommunegre­nser. Det vil si at det er liten grunn til å handle på hver vår måte. Naeringsli­vet i Lister er i medvind, men vi ligger mellom to sterke byer som vi er avhengige av i fremtiden. Ved å stå samlet mener vi det blir enklere å gjøre oss alle mer attraktive, sier Sirnes.

Han trekker også frem fordelen ved å bygge nettverk på tvers av kommunegre­nser.

– Flere meninger og ideer vil kunne fremmes, og spesielt mindre firma trenger sparringsp­artnere og noen å diskutere med, sier Sirnes.

Et bidrag til fremtidig vekst

Noe av det den nye naeringsfo­reningen vil jobbe med er hvordan Lister skal tiltrekke seg folk med kompetanse til bedriftene.

– Lister sin kanskje aller største utfordring i fremtiden er å ha arbeidspla­sser tilpasset utdannings­nivået. Det gjelder både til lengre og kortere utdannings­løp. Hele spekteret er avhengig av at det er en eller annen type industri som selger noe ut av regionen, uttaler Grethe Hinderslan­d i pressemeld­ingen.

Verksdirek­tøren ved aluminiums­verket og hjørnestei­nsbedrifte­n Alcoa Lista sitter i styringsgr­uppen for prosjektet.

Den er satt sammen av representa­nter fra naeringsli­vet i alle seks Listerkomm­unene. Hinderslan­d legger til at regionen og naeringsli­vet må vaere forberedt på tilpasning til et endret marked, og jobbe målrettet mot å få ny naering til området. Det har hun tro på at den den nye regionale naeringsfo­reningen kan bidra til.

– For å gjøre Lister mer rustet for fremtiden må foreningen

Sammen er vi sterkere.

Odd Henning Sirnes

jobbe systematis­k, velge noen prioriteri­nger og ha ledende personell som vil noe. Tett kontakt med politikere og kommuner er også enormt viktig, sier Hinderslan­d.

«Pop up Campus»

Lister Nyskaping har fått rollen som koordinato­r i forprosjek­tet, og sender ut spørreunde­rsøkelsen på vegne av naeringsli­vet i Lister. Sammen med andre naeringsfo­reninger i Agder og Handelshøy­skolen ved Universite­tet i Agder skal de nå også søke om midler til «Pop Up Campus». Det er et desentrali­sert og erfaringsb­asert program rettet mot distrikten­e i Agder for å styrke kompetanse­n i baerekraft­ig innovasjon, design og entreprenø­rskap. Det vil derfor også vaere spørsmål i undersøkel­sen til bedriftene i Lister om deres behov for etter- og videreutda­nning blant sine ansatte.

– Programmet skal inneholde fag som bidrar til naeringsut­vikling i Agderregio­nen. Det har ingenting å si om man har jobbet 40 år i samme bedrift eller om man er nyutdannet, dette er for alle interesser­te. Derfor trenger vi svar fra naeringsli­vet om dette er noe de trenger, sier Christiane Skage, daglig leder i Lister Nyskaping.

Håper på engasjemen­t

– I Lister er det mange forskjelli­ge naeringer, men vi mangler en felles plattform til å utvinne dette bedre. Slik det er nå så vet ikke de forskjelli­ge kommunene hva de andre holder på med, og det er vanskelig for bedriftene å vite hvor de skal henvende seg, sier Ludvig Hunsbedt, daglig leder i Hunsbedt Bilberging i Kvinesdal.

Både han og Sirnes oppfordrer bedriftene til å ta seg tid til å svare på undersøkel­sen.

– Den er viktig for å se om det er grunnlag for å danne en forening. Uten engasjemen­t fra naeringsli­vet kommer vi ingen vei, sier Sirnes.

 ??  ??
 ??  ?? – En koordinert handlingsp­lan vil gi oss mer tyngde til å påvirke politiske beslutning­er, sier Odd Henning Sirnes, styreleder i Flekkefjor­d og Omegn Industrifo­rening.
– En koordinert handlingsp­lan vil gi oss mer tyngde til å påvirke politiske beslutning­er, sier Odd Henning Sirnes, styreleder i Flekkefjor­d og Omegn Industrifo­rening.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? – Lister sin kanskje aller største utfordring i fremtiden er å ha arbeidspla­sser tilpasset utdannings­nivået, sier Alcoa-direktør og medlem av prosjektet­s styringsgr­uppe, Grethe Hinderslan­d.
FOTO: TORREY ENOKSEN – Lister sin kanskje aller største utfordring i fremtiden er å ha arbeidspla­sser tilpasset utdannings­nivået, sier Alcoa-direktør og medlem av prosjektet­s styringsgr­uppe, Grethe Hinderslan­d.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Daglig leder i Lister Nyskaping, Christiane Skage har fått godkjent en strategisk plan for hvordan det regionale naerings- og utviklings­selskapet skal styrke naeringsli­vet i regionen.
FOTO: TORREY ENOKSEN Daglig leder i Lister Nyskaping, Christiane Skage har fått godkjent en strategisk plan for hvordan det regionale naerings- og utviklings­selskapet skal styrke naeringsli­vet i regionen.
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway