Lister

– Jeg fjernet skiltene

– I forrige uke hogde jeg et stort bjørketre og så at det var det sevje i det. Jeg trodde ikke mine egne øyne.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

– Det er jeg som er ansvarlig for den fysiske flyttingen av skiltene, sier Ane Grete Larsen. Hun er grunneier på Torp og har i lengre tid vaert i konflikt med offentlige myndighete­r om skilting av Kongeveien. I helgen tok hun saken i egne hender. Det er hun nå politianme­ldt for.

Det sier Håkon Madland, daglig leder i Lyngdal Skog AS.

– Jeg tenkte at dette ikke kan vaere mulig. Det har jeg aldri opplevd før, sier Madland om den tidlige sevja i traerne.

Vanligvis i mars

Han har jobbet med skog siden 1984, og har ikke på sine 35 år i feltet sett sevja stige i traerne så tidlig.

– Senere i uka var det flere tre med sevje i. Spesielt de herskende traerne - og mot syd - hadde sevje. Så sevja har faktisk kommet, slår Madland fast.

Foreløpig har Madland bare sett sevja i bjørk.

– Vanligvis begynner sevja å komme skikkelig i mars, konstatere­r Madland.

Utfordring

– For vedhogst er det viktig å få hogd skogen før sevja kommer. Barken slipper stammen hvis det er for mye sevje i treet, sier Madland og forteller at han hogger nå skal leveres som ved og må hogges raskt nå som sevja allerede er på vei.

Eivind Kvinlaug, skogbruksl­eder i AT Skog, er enig i det Madland sier.

– Når barken slipper blir det en dårligere kvalitet på vedtømmere­t og enkelte kjøpere vil ikke ha det. Da går gjerne tømmeret til energivirk­e til en mye lavere tid. Det er utfordring­en når sevja kommer, sier Kvinlaug.

– Veldig spesielt

– Det er veldig spesielt dette. Hvis frosten kommer nå, får det konsekvens­er i naturen. Hvis frosten ikke kommer, blir det en uvanlig tidlig start i naturen, sier Madland.

– Dette får konsekvens­er for oss. Men det vil gi større utslag for hagebruker­e og fruktdyrke­re enn skogsbrans­jen, sier Madland.

For skogsbrans­jen gjør en mild vinter det vanskelig å komme til områder hvor de trenger frost for å kjøre til.

– Jeg så også en flått her om dagen - det er helt unormalt. Hvis det ikke blir frost nå, så blir det er flåttår, sier Madland.

Co2-støvsuger

Madland og Kvinlaug trekker tankegange­n videre til global oppvarming og ringvirkni­ngene det gir i miljøet.

– Hvis man skal fokusere på miljøet er skogbruk en veldig viktig faktor i forhold det å binde CO2. Traer som vokser binder CO2. Når trevirket blir brukt til hus blir dette lagret der i si 200 år. Å få skogen i hevd igjen er rett og slett miljøvern, sier Madland.

– Skogens rolle i det grønne skiftet er viktig som karbonlage­r. Produktene fra skogen konkurrere­r ofte direkte med fossile produkter. Det ser veldig spennende ut fremover i det grønne skiftet, sier Kvinlaug og viser til biodrivsto­ff, til bygg og så videre, supplerer Kvinlaug.

Selv om sitkagran har et dårlig rykte, forteller Kvinlaug at den gjør klimaet en tjeneste.

– Sitkagran er en vanvittig Co2-støvsuger. Den vokser nesten dobbelt så fort som vanlig norsk gran. Skogen skal ikke undervurde­res i det grønne skiftet, sier Kvinlaug.

Madland og Kvinlaug diskuterer seg imellom om klimaendri­ngene er menneskesk­apte. Og konkludere­r med at det bør bli lagt enda sterkere føringer på stadig skogplanti­ng.

– Noe av den billigste måten å fange karbon på er ved økt opptak av karbon i skog. Der er et veldig stort potensiale, sier Kvinlaug.

 ??  ??
 ??  ?? Håkon Madland (t.v.), daglig leder i Lyngdal Skog AS, har jobbet med skog siden 1984, og har ikke på sine 35 år i feltet sett sevja stige i traerne så tidlig. Eivind Kvinlaug, skogbruksl­eder i AT Skog, forteller at det er en utfordring av sevja kommer så tidlig.
Håkon Madland (t.v.), daglig leder i Lyngdal Skog AS, har jobbet med skog siden 1984, og har ikke på sine 35 år i feltet sett sevja stige i traerne så tidlig. Eivind Kvinlaug, skogbruksl­eder i AT Skog, forteller at det er en utfordring av sevja kommer så tidlig.
 ?? ALLE FOTO: CECILIE NILSEN ??
ALLE FOTO: CECILIE NILSEN
 ??  ?? God sommer? - høst? - vinter? - vår?
God sommer? - høst? - vinter? - vår?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway