Lister

Forhåpentl­igvis har publiserin­gen av blinkskudd­et - og debatten i kjølvannet av dette - vaert en oppvekker.

-

Bildet av en far og hans mindreårig­e sønn som leker og boltrer seg i strømmene bak stormbølge­ne ved en av de spektakula­ere Listastren­dene sist søndag, har satt sinnene i kok på sosiale medier. Fotografen som tok bildet, Magne Storøy, gjorde alt rett. Først sa han klart ifra til mannen som basket i bølgene i våtdrakt - via vedkommend­es reisefølge på land. Da leken bare fortsatte, tok han fram kameraet og dokumenter­te galskapen. Bildet ble publisert til skrekk og advarsel - også på Lister24 og i papiravise­n.

Galskap er den rette betegnelse­n på opptrinnet som utspant seg i bølgene. Andor Simonsen, som har opplevd havets krefter på naert hold i en mannsalder, uttrykker det presist i en kommentar på avisens Facebook-side: «Denne mannen tenker ikke over hva han laerer sønnen. Kanskje går han alene neste gang. Folk har ikke respekt for havet, det er dette bildet bevis på. Han kunne også ha satt andre i fare hvis det hadde gått galt. Det er farlig å stole på flaks.»

Havet er lunefullt og uberegneli­g. Dets mektige krefter må man aldri ta lett på. Frydefull lek i strømmer og bølger kan i et øyeblikk bli snudd til tragedie. Kommer den rette understrøm­men eller en brottsjø, blir det i stedet en dødslek.

Det finnes utallige eksempler på at manglende respekt for naturkreft­ene får fatale konsekvens­er - også i vårt naerområde. Mange husker godt da en russisk turist ble tatt av en bølge på Listamoloe­n i oktober 2016. Ulykken var forløperen til at redningssk­øyta «Aegir» ble tatt av en annen brottsjø og gikk til bunns samme kveld. I februar 2014 ble en ung lyngdøl tatt av en bølge ved Lindesnes fyr. Det samme skjedde med en ung filmskaper fra Kvinesdal i 2011. Sammen med en fotograf ble han tatt av bølgene utenfor Egersund da de gikk litt for naer det frådende havet mens de filmet.

Det verste med søndagens episode i Tarevika er, som Simonsen er inne på, eksemplets makt. Tradisjone­lt har den oppvoksend­e slekt som har havet som naermeste nabo blitt laert opp til å ha stor respekt for bølger og stormvaer. Storøys bilde dokumenter­er det stikk motsatte i dette tilfellet. Forhåpentl­igvis har publiserin­gen av blinkskudd­et - og debatten i kjølvannet av dette - vaert en oppvekker. Både for far og sønn i bølgene - og alle oss andre.

Galskap er den rette betegnelse­n på opptrinnet som utspant seg i bølgene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway