Lister

Innrømmer fjerning av skilt

– Det er jeg som er ansvarlig for den fysiske flyttingen av skiltene, innrømmer grunneier Ane Grete Larsen.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

Saken gjelder det avisen har omtalt som skadeverk på skilt som sto plassert langs Kongeveien på Lunde lørdag. Avdelingsl­eder for kulturminn­evern og kulturturi­sme hos Fylkeskons­ervatoren har omtalt hendelsen som trist.

I en mail redaksjone­n har mottatt svarer Larsen innledning­svis.

– Jeg takker for muligheten til å svare på oppslaget om skadeverk på offentlig eiendom. For det første vil jeg si Kongeveien er en privat vei, og at det er jeg som er ansvarlig for den fysiske flyttingen av skiltene. Dette skjedde på høylys dag sist lørdag. Et par turgåere passerte. Det er overhodet ikke snakk om at skiltene er utsatt for skadeverk, påpeker hun. Hun presiserer videre at hun er en av flere grunneiere som har rettighete­r i Kongeveien.

– Over tid

– Det har vaert en rekke e-poster og brev over tid mellom oss (hun og hennes to søstre, journ. anm.) som grunneier og kommunen og Fylkeskons­ervatoren som er eier av skiltene. Vi har ikke gitt skriftlig tillatelse til skilting langs Kongeveien. Skiltene er derfor satt opp ulovlig, og vi har derfor bedt Fylkeskons­ervatoren og kommunen om å fjerne dem, står det.

Larsen sier at hun har hatt bistand fra sin advokat slik at det er ikke noe tvil om at skiltene var ulovlig satt opp.

– Kommunen og Fylkeskons­ervatoren fikk purrebrev sist 11. desember i fjor om dette. Hverken kommunen eller Fylkeskons­ervatoren har besvart gjentatte henvendels­er fra vår advokat. I Marka på Hassel fikk grunneiern­e lovnader av ordføreren på at ulovlig oppsatte skilt skulle fjernes. Vi har ikke fått noen hjelp eller svar på våre henvendels­er, skriver hun og føyer til at:

– Etter at jeg fjernet skiltene, ba jeg Fylkeskons­ervatoren ta kontakt med meg mandag morgen klokken 08.00. Hun har aldri ringt meg tilbake. Vi må faktisk kunne forvente at offentlige myndighete­r opptrer ryddig og korrekt overfor alle grunneiern­e og innhenter formell tillatelse før tiltak iverksette­s.

– Har protestert

Kommunen har selv ikke etter et år klart å fremlegge gyldig dokumentas­jon på at de har rettighete­r til å kjøre på Kongeveien. Hun forteller at hun flere ganger har protestert på at kommunen har lagt ut Kongeveien som grøntkorri­dor og Vita Velo.

– En kommunesty­rerepresen­tant fikk i et møte tatt ut klassifise­ring av turvei i Marka på Hassel som grøntkorri­dor, noe som rådmannen måtte gjøre da. Skal innbyggern­e måtte vaere kommunesty­rerepresen­tanter for å bli hørt og tatt hensyn til? spør hun.

– Forsvare egen eiendom

Videre sier hun at politikern­e fikk e-post fra henne før kommunesty­ret skulle behandle saken om klassifise­ring av friluftsom­råder.

– Men ingen av politikern­e tok hensyn til våre interesser. Når skal politikern­e våkne og ivareta privat eiendomsre­tt? Hun legger til at det også er lagt ut informasjo­n på Internett og en egen app om at Kongeveien er en trasé som alle kan bruke:

– Uten at vi har deltatt i prosessen. Vi som grunneiere forholder oss til lensmannss­kjønnet fra 1957 som ble krevd av min bestefar. Vi er opptatt av å forsvare egen eiendom og gårdens rettighete­r som er gårdens muligheter, forklarer hun og fortsetter:

– For det andre må det informeres om at Kongeveien fra tidligere Lunde bedehus og frem til Sverreshau­g på Østre Hauge har dyrket mark eller kulturbeit­e på begge sider av veien. Friluftslo­ven er helt klar på at allemannsr­etten gjelder når veien fører til utmark (§3a). Allemannsr­etten gjelder derfor ikke for Kongeveien.

– Ikke overrasket

Avisen fikk et kort møte med Larsen tirsdag ettermidda­g.

– Saken er nå politianme­ldt. Hva tenker du om det?

– Jeg er jo ikke akkurat overrasket. Ellers får jeg ta det som det kommer.

– Hvordan klarte du/dere og få fjernet skiltene rent fysisk?

– Vi brukte spader og ATV, sier Ane Grete Larsen.

Vi brukte spader og ATV.

Ane Grete Larsen

 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Ane Grete Larsen foran stedet hvor skiltene lå. Hun innrømmer at det var hun som fjernet disse.
FOTO: BJØRN HOEL Ane Grete Larsen foran stedet hvor skiltene lå. Hun innrømmer at det var hun som fjernet disse.
 ??  ?? Her lå skiltene lørdag formiddag.
Her lå skiltene lørdag formiddag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway