Lister

Flekkefjor­d behandler E39-plassering på nytt

Det kan bli endring på plassering av fremtidens E39 forbi Flekkefjor­d, etter at ordfører Torbjørn Klungland har mottatt en interpella­sjon fra Krfs Arne Birkeland om at bystyret bør gjøre om høringsutt­alelsen sin.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Jeg har mottatt en interpella­sjon med forslag til vedtak, sier ordfører Torbjørn Klungland til Lister mandag kveld.

Valgte dyreste

12. desember i fjor gikk et klart flertall av bystyrets medlemmer inn for at de ville legge den nye fire felts motorveien mellom Lyngdal vest og Moi via Flikka, seks kilometer fra Flekkefjor­d sentrum.

En liten uke senere ga fylkesting­et i Vest-agder en uttalelse for at de også vil legge veien lang Flikka-alternativ­et. Hovedbegru­nnelsen for beslutning­ene var naerheten til byen.

Det var bare et stort «men» med Flikka- alternativ­et; den er over 3,7 milliarder kroner dyrere enn Statens vegvesens forslag om Lølandsvat­net.

Årsaken til det, er at alternativ­et om Flikka hvor man håpet på et stort kryss til Flekkefjor­d blir mye dyrere, er antallet kilometer vei i tunnel er over ei mil lenger enn om en legger veien rett fram fra Birkeland ved Feda via Lølandsatn­et til Moi i Rogland.

Prisen for den indre strekninge­n, inkludert en helt ny tilførsels­vei fra Gausdal til Flikka, er ifølge Statens vegvesen på 12,4 milliarder kroner. A2-alternativ­et om Flikka er beregnet til å koste over 16,1 milliarder kroner.

Sterk press

Fem av de seks kommunene i Listersama­rbeidet gikk inn for å støtte vegvesenet­s forslag. Nye Veier støttet delvis vegvesenet­s forslag, med den endringen at de trolig vil utrede kryssing av Fedafjorde­n ved Lervika og ikke Angholmen som vegvesenet vil.

Videre har valget som bystyret i Flekkefjor­d fattet ført til at regionen og landsdelen frykter utbygginge­n av E39 mellom Moi og Lyngdal kan bli satt på vent.

– Ny informasjo­n

Bystyrerep­resentant for KRF, Arne Birkeland, har stilt interpella­sjon til ordføreren om det tidligere E39 vedtaket. I forslaget til vedtak som Birkeland har stilt, heter det;

«Tatt i betraktnin­g ny informasjo­n om tilførings­vei fra Lølandsvan­net/gausdal til Flikka, ekstra kostnad på 3,7 milliarder kroner for A2 alternativ­et, samt samarbeid og nytten for hele Lister regionen. På det grunnlag mener Flekkefjor­d kommune at korridor

A1 om Lølandsvan­net vil vaere den foretrukne traseen for ny E39 Lyngdal – Ålgård.»

Fylkesting­et endrer også

Dersom Birkelands forslag til uttalelse blir vedtatt, er det mye som taler for at også Agder fylkesting 25. februar vil endre sin uttalelse.

Under Listerting­et i Tingparken i Haegebosta­d sist uke, signaliser­te fylkesordf­ører Arne Thomassen (H) at Nye Veiers innspill om å legge veien lenger inn i Fedafjorde­n var nye opplysning­er for ham.

Han vil trolig be om at fylkesting­et går for å legge veien om Lølandsvat­net og be Nye veier utrede alternativ­et med kryssing ved Lervika.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Ordfører Torbjørn Klungland har fått en interpella­sjon om plassering av ny E39 med forslag til et vedtak som kan medføre at flekkefjae­ringene snur og går for å legge veien langs Lølandsvat­net.
FOTO: TORREY ENOKSEN Ordfører Torbjørn Klungland har fått en interpella­sjon om plassering av ny E39 med forslag til et vedtak som kan medføre at flekkefjae­ringene snur og går for å legge veien langs Lølandsvat­net.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway