Lister

Kvinesdal må å satse på opplevelse­r og service

Det er en drive og positivite­t i handelssta­nden i Kvinesdal. Skal de utvikle seg må de satse på opplevelse­r og service.

-

Dét er budskapet til varehandel­konsulent i Agder, Roy Michaelsen. Tirsdag kveld møtte han representa­nter fra noen av de naermere 60 medlemmene av Handelshus­et Kvinesdal for å fortelle dem litt om den lokale ståa innen handel.

For med svaert pressede marginer og mange av de store, nasjonale kjedene som sliter, må kvindølene satse det de er best på; opplevelse­r og service.

– Oppmerksom­het

– Kvinesdal er i en unik posisjon fordi de har med seg kommunen til å skape aktivitete­r og opplevelse­r. Da må naeringen følge opp med det de kan best, og det er service. De må gi kunden oppmerksom­het. Det er det handelssta­nden i Kvinesdal vinner på i den tøffe konkurrans­en som er i dag, sa Michaelsen.

- Dersom vi ser på handelen i Lister, er det ingen tvil om at Lyngdal er den store motoren. De hadde en vekst på 55 millioner kroner første halvår 2019. Lyngdølene har vaert flinke til å trekke til seg butikker, og skape opplevelse­r for kundene, legger han til.

Trusselbil­de

Varehandel­konsulente­n ga de som var til stede et lite oppløftend­e bilde av hvordan handelen her til lands har utviklet seg. Flere av de store, nasjonale kjedene kan etter fjoråret vise til negative tall. Konkursen i Gresvik-kjeden i sist uke, mener han bare er begynnelse­n på det som kan bli et ras. Årsaken mener han er at kjedene sitter med alt for store varelagre.

Mindre selvstendi­ge butikker mener han er i en bedre situasjon, men økt netthandel er den store trusselen. Han viser til at

Det gjelder bare at kundene må bli sett og få en positiv opplevelse.

70 prosent av kleshandel­en hos kvinner i USA skjer via nettet. Dette mener han også vil ramme norske virksomhet­er enda sterkere det kommende året.

Mindre vekstmulig­het

– Vi har et fenomen over hele landet der varehandel­en sliter. Vi har en prisstigni­ng som i 2019 var på 1,5 prosent. I dagligvare­n var den for første gang på minus 0,4 prosent. Da er det vanskelig å få til vekst, sier Michaelsen til avisen.

– Alle har basert seg på at det skal vaere vekst hvert år. Vi har en trend i hele samfunnet om at vi skal vaere mer miljøbevis­te, baerekraft­ige, hive mindre mat, bruke klaerne lenger og kjøpe brukt. Mye er bra, men for handelen er det ikke noe vekstmulig­het. Nå må en «spise» av hverandre for å få til vekst. Det betyr mindre salg og pressede priser. Det som skjer er at lønnsomhet­en går ned, sier Michaelsen.

Satser på Knaben

Et av tiltakene som skal sette Kvinesdal enda mer på kartet, er satsing på helårsturi­sme på Knaben. Kvinesdal kommune ønsker at den gamle gruvebyen skal bli et trekkplast­er som også får internasjo­nal oppmerksom­het. I løpet av året skal både gruvebygge­t og tårnet pusses opp.

– Spørsmålet er hva Knaben kan gjøre for Kvinesdal og Kvinesdal kan gjøre for Knaben. Tingene henger sammen, sa prosjektle­der Ann-helen Erichsen.

Skape mer engasjemen­t

Daglig leder av Handelshus­et i Kvinesdal, Åse Versland, mener handelen i Kvinesdal er i en posisjon som skaper vekst.

– Ser en isolert på varehandel, hadde vi første halvår i 2019 en økning i omsetninge­n på 2,5 millioner kroner. Vi mistet riktignok en bilforretn­ing med verksted som hadde tilført oss 30 millioner kroner, men de som driver forretning viser at de klarer seg bra. Det gjelder bare at kundene må bli sett og få en positiv opplevelse. Derfor er det viktig at det skapes aktivitete­r som trekker folk til sentrum og der det skjer, mener Versland.

 ?? ALLE FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Prosjektle­der for Visit Knaben, Ann-helen Erichsen, daglig leder i Handelshus­et Kvinesdal og varehandel­konsulent Roy Michaelsen er opptatt av at opplevelse­r og god service vil få flere til å reise og handle i Kvinesdal.
ALLE FOTO: TORREY ENOKSEN Prosjektle­der for Visit Knaben, Ann-helen Erichsen, daglig leder i Handelshus­et Kvinesdal og varehandel­konsulent Roy Michaelsen er opptatt av at opplevelse­r og god service vil få flere til å reise og handle i Kvinesdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway