Lister

En halv milliard svakere resultat for Agder Energi

- TORREY ENOKSEN

Lavere kraftprodu­ksjon og lavere oppnådde priser førte i 2019 til at Agder Energis resultat etter skatt var over 534 millioner kroner lavere enn året før.

Ifølge en pressemeld­ing som Agder Energi har sendt ut, hadde energikons­ernet et overskudd etter skatt i fjor på 340 millioner kroner. Til sammenlign­ing var resultatet etter skatt i 2018 på over 874 millioner kroner.

– Hovedforkl­aringen til resultatne­dgangen er vesentlig lavere vannkraftp­roduksjon og lavere oppnådde priser enn i 2018. Konsernets sikringsst­rategi skal bidra til stabile og forutsigba­re utbytter over tid. I 2019 har sikringsak­tivitetene medført at de oppnådde kraftprise­ne har vaert lavere enn spotprisen­e, sier konsernsje­f

Steffen Syvertsen i en pressemeld­ing.

Den svaert tørre og varme våren og sommeren 2018 førte til vannmagasi­nene rundt om i indre Agder ble tappet betydelig før høsten. Med mindre snø i fjellet og tilsig av vann enn i et normalår i fjor, førte dette til at kraftprodu­senten måtte produsere over 16 prosent mindre strøm enn i et normalår.

Den gjennomsni­ttlige prisen på spottmarke­det var i fjor på 38,7 børe kilowatt time, mens den i 2018 lå på 41.5 øre per kilowatt time.

Utover høsten og frem til årsskiftet, var vann og snømengden­e i fjellet høyere enn normalt. Kombinert med den milde vinteren så langt i år, forbruket og kraftprise­ne lavere enn normalt.

Det lave resultatet vil trolig også få konsekvens­er for utbyttepol­itikken til de 25 eierkommun­ene og Statkraft som eier energikons­ernet.

Flere av kommunene har brukt en del av utbyttet på resultatet de har mottatt til drift, i tillegg satt inn midler i investerin­ger. Med lavere utbytte, må kommunene finne midlene fra andre kilder eller stramme inn på aktivitete­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway