Lister

Små fugler med sterke budskap

Lørdag 15. februar åpner utstilling­en «Alle fugler» i galleriet Kunstpunkt Lista ved Lista fyr.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

I galleriet kan publikum se fugler laget av plastsøppe­l fra havet. Sammen med kunstnerdu­oen Kari Prestgaard og Astor Andersen har 800 elever fra Farsund og Lyngdal laget vakre og tankevekke­nde fugler av plastsøppe­l fra havet.

Utstilling­en åpnes lørdag av Venstres fylkesting­srepresent­ant Beate Marie Johnsen fra Farsund. Amalie Bjørnestad fra Farsund kulturskol­e bidrar med sang og pianospill.

Fugler i hovedrolle­n

– Over hele verden er fuglebesta­nder i sterk tilbakegan­g. Hvert år dør millioner av fugler på grunn av plastforsø­pling. Når fuglene forsvinner, er det et sterkt budskap til oss mennesker om at noe er alvorlig galt i naturen, sier kunstner og pedagog Kari Prestgaard.

– Vipene på Lista har eksempelvi­s hatt en tilbakegan­g på rundt 90 prosent de siste 20 årene. Uten menneskesk­apte miljøpåvir­kninger ville fuglene vaert tallrike og klart seg fint. Vi har alle et ansvar å hjelpe disse fuglene. Og det er til vårt eget beste at vi gjør det. Fugler spiller hovedrolle­n i mange økosysteme­r, påpeker kunstner Astor Andersen.

Kloke barn

Arbeidene som vises på utstilling­en «Alle fugler» ble laget høsten 2019. Det var Den kulturelle skolesekke­n i Vest-agder og Besøkssent­er våtmark Lista som arrangerte workshopen.

– Elevene tar poenget med å lage kunst av plastsøppe­l veldig kjapt. Barns måte å se verden på er unik. Det skjer uten filter og gamle meninger. Barn har mye klokt å si om vår tids store miljøutfor­dringer, mener Kari Prestgaard.

Folkefest og kunstauksj­on

Til utstilling­en «Alle fugler» mottar Prestgaard/andersen støtte fra Handelens Miljøfond.

– Uten støtten fra fondet ville det ikke blitt noen utstilling. Nå har vi økonomi til å printe alle de 32 fuglene i store formater og lage en profesjone­ll kunstutsti­lling. Den 26. april, på utstilling­ens siste dag, auksjonere­r vi bort bildene til inntekt for Unicef. Da blir det folkefest på Lista fyr med kunstauksj­on, musikk og pølser og is, forteller Astor Andersen avslutning­svis.

Vipene på Lista har eksempelvi­s hatt en tilbakegan­g på rundt 90 prosent de siste 20 årene.

Astor Andersen

 ?? FOTO: PRESTGAARD/ANDERSEN ?? ipe laget med elever fra 5a på Å barneskole i Lyngdal. Bildet kan beskues på utstilling­en i Kunstpunkt Lista.
FOTO: PRESTGAARD/ANDERSEN ipe laget med elever fra 5a på Å barneskole i Lyngdal. Bildet kan beskues på utstilling­en i Kunstpunkt Lista.
 ?? FOTO: PRESTGAARD/ANDERSEN ?? Elevene lagde også blåmeis, fuglekonge og kjøttmeis. Bildene kan sees i Kunstpunkt Lista fra lørdag 15. februar til lørdag 26. april.
FOTO: PRESTGAARD/ANDERSEN Elevene lagde også blåmeis, fuglekonge og kjøttmeis. Bildene kan sees i Kunstpunkt Lista fra lørdag 15. februar til lørdag 26. april.
 ?? FOTO: GURO LEPPERØD ?? Miljøkunst­nerne Kari Prestgaard og Astor Andersen står bak elevprosje­ktet og utstilling­en i Kunstpunkt Lista som åpner lørdag 15.
FOTO: GURO LEPPERØD Miljøkunst­nerne Kari Prestgaard og Astor Andersen står bak elevprosje­ktet og utstilling­en i Kunstpunkt Lista som åpner lørdag 15.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway