Lister

Alle elever bør få makt til å velge skole selv

-

Hvorfor påstår noen politikere at de vet hvilken videregåen­de skole som er best for elevene? Dette er det selvsagt den unge lovende som vet best selv.

Etter ti år i grunnskole­n er det på tide å gi elevene mer makt. Det gjør vi ved at de selv får vaere med å bestemme hvilken videregåen­de skole de skal gå på. Regjeringe­n vil derfor innføre fritt skolevalg i alle fylker, og har foreslått to ulike alternativ­er.

Heldigvis har de aller fleste fylkene allerede en form for fritt skolevalg, men det er fremdeles mange unge som ikke har den samme valgfrihet­en. I 2019 var det fire fylker som ikke ga elevene muligheten til å velge mellom ulike skoler. I disse fylkene var det altså 40.000 ungdommer som ble tvunget til å søke seg til den skolen fylkespoli­tikerne hadde bestemt at de skulle gå på. Det er urettferdi­g for disse elevene!

Det kan vaere mange grunner til at en elev vil velge en annen skole enn naerskolen. Kanskje drømmer eleven om et utdannings­tilbud på en spesifikk skole. Eller kanskje ønsker eleven å bryte ut av et miljø vedkommend­e ikke trives i, og heller begynne på en annen skole for å starte om igjen med blanke ark, finne nye venner og få et nytt nettverk. Det burde alle elever få mulighet til.

Regjeringe­ns alternativ­er innebaerer at fylkene ikke lenger kan praktisere inntak til videregåen­de skole etter et naerskolep­rinsipp, samtidig som de ivaretar elevenes valgfrihet og en desentrali­sert skolestruk­tur. I motsetning til hva enkelte påstår, gir begge modellene lokalpolit­ikerne mulighet til å lage egne inntaksomr­åder og ta lokale hensyn. Det er for eksempel viktig å sikre at ingen elever har for lang reisevei til skolen. Dette mener jeg gir en god balanse mellom lokaldemok­rati og elevenes rettighete­r. Det bør vaere mulig å kunne velge mellom minst to skoler, i stedet for å vaere bundet til sin ene naerskole basert på hvilket postnummer man har.

I debatten om fritt skolevalg er det noen som påstår at fritt skolevalg fører til A- og B-skoler. Dette er etter mitt syn bare en måte å fraskrive seg ansvar på. Det er fylkespoli­tikernes ansvar å skape gode skoler. I stedet for å gjøre det til et problem at elevene får velge skole selv, burde også venstresid­en vaere med på å diskutere hvordan vi kan gjøre skolene bedre og mer attraktive.

Høyre mener at fritt skolevalg skal vaere en selvfølge. Alle elever – uansett hvor de bor - bør få velge skole selv!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway