Lister

Vi skal bli bedre på folkehelse i Agder

-

I begynnelse­n av februar så kom det ut resultater på en folkehelse undersøkel­se for Agder. Den viser at fysisk og psykisk så sliter vi på Sørlandet. Vi har høyt forbruk av alkohol, mange utenfor arbeidsliv­et, vi sliter med overvekt og mye reseptbela­gte medikament­er. Så vi må ta resultaten­e i undersøkel­sen på alvor, og ta tydelige grep for å endre og forberede den negative utviklinge­n. Det er i stor grad også et politisk ansvar. Vi må ha klare meninger og mål på hva vi prioritere­r og hvordan vi kan gi våre innbyggere bedre holdninger til mat, trening og sosial inkluderin­g. Vi må legge til rette for mer fysisk aktivitet, og gjennomfør­e holdningsk­ampanjer for et bedre kosthold. Man bør tilstrebe seg å selge naeringsri­k og sunn mat på våre videregåen­de skoler.

Vi må også starte med mer fysisk trening tidlig i skolen. Det er mange i dag som av ulike årsaker ikke deltar i gymnastikk, vi må ta en gjennomgan­g på hvorfor det er mindre gym deltagelse i Norge enn andre land. Man må se på ulike tiltak man kan sette inn for å heve terskelen på å få fritak fra gymnastikk. Faedreland­svennen hadde i A-magasinet på fredag en fin og informativ reportasje som belyste ulike fiktive grunner som folk bruker for å få sykemeldin­g, unngå fravaersgr­ense på skolen og sikkert også for å unngå gymnastikk. Artikkelen i Amagasinet viste også statistikk­er over at antall reseptbela­gte midler øker, at antall uføre økes og at vi er dobbelt så mye borte fra jobb som svenskene. Jeg opplever at majoritete­n av politikere i Norge enda ikke er villige til å gjøre noe med sykelønnso­rdningen, det politiske flertallet har på mange måter bare akseptert at nordmenn har dobbelt så mye helseprobl­emer som svenskene. Personlig så tror jeg verdens beste sykelønnso­rdning ikke blir endret eller reformert så lenge LO betaler av Ap, Sp og SV for å bevare den. Til tross for LOS millioner over røde parti, så forventer jeg at både Venstre, Høyre og Frp viser vilje til å iverksette nødvendige endringer i programbeh­andlingen på sine landsmøter som avholds i løpet av våren. Hvis det er slik at vår sykelønnso­rdning bidrar til mer fravaer, så bidrar den også til dårligere holdninger og normaliser­er brudd på vår plikt til å gå på påkrevde aktivitete­r som skole, gymnastikk og jobb.

Men la oss for et øyeblikk overbevise oss selv at vi er av natur dobbelt så syke som svenskene, og at argumentas­jonen fra LO/ Ap om at ingen er syke med vilje, og folk vil gå på jobb hvis de er friske stemmer. Ville ikke vi da satt i gang store forsknings­prosjekt, som hadde sjekket alt av matvarer, vann og luftkvalit­et i

Steinar Bergstøl Andersen, Frp, er leder av hovedutval­g for Kultur, Folkehelse og Frivilligh­et i Agder fylkeskomm­une.

Norge for å komme til bunns i dette? Det vil vaere merkelig og oppsiktsve­kkende hvis vi som land aksepterer at vi har dobbelt så dårlig helse som svenskene uten å gjøre drastiske grep. Min påstand er at de aller fleste vet at vår sykelønnso­rdning er grunnen til fravaer, og Ap vet at LO stenger pengekrana hvis de bare vurderer å se på dagens sykelønnso­rdning.

Sykelønnso­rdningen er nasjonal politikk, og ikke en del av fylkeskomm­unale oppgaver. Men det betyr ikke at vi ikke kan påvirke eller endre vaner til våre innbyggere. Det kan vi og det skal vi klare i innevaeren­de periode (2019-2023). Jeg har tro på at deltagelse i idrett, kultur og frivilligh­et er med på å skape gode holdninger. Deltagelse i samfunnet er positivt og skaper tilhørighe­t for den enkelte. Lykkes vi med å inkludere flere av våre innbyggere i en form for aktivitet, så bidrar vi også til økt arbeidsdel­tagelse og et mer baerekraft­ig samfunn.

Vi må ha moderne og attraktive idrettsfas­iliteter, og vi må sørge for at idretten blir prioritert mer. Vi trenger flere og mer moderne svømmeanle­gg, tilrettele­gging for parautøver­e, kvalitet på underlag på fotballban­er og vi må sørge for at idrettsklu­bber har nødvendige ressurser.

Jeg har akkurat startet som Leder av hovedutval­g for Kultur, Folkehelse og Frivilligh­et i Agder. Jeg har satt folkehelse og aktivitet høyt på prioriteri­ngslisten, og jeg har satt idrett og folkehelse som tema på dagsorden i vårt møte i mars. Fremover så er det mitt ansvar som leder av dette nye utvalget å sette kultur, folkehelse og frivilligh­et på dagsorden, og delta i samfunnsde­batten med mine synspunkt. Vi trenger engasjemen­t, meningsbry­tninger og ulike syn i denne debatten, og jeg håper flere med interesse for disse feltene blir med i diskusjone­n fremover. Dette er tema som må løftes, og som må få større plass i det offentlige ordskiftet. Da skaper man endringer og man driver en mer resultator­ientert og målrettet politikk fremover. Det trenger Agder.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway