Lister

Fikk møte idolet Lars Monsen

Tomas Jerstad (16) og Are Omland (22) fikk møte forbildet Lars Monsen etter foredraget i Buen. – Jeg er litt skjelven, sier Omland.

- Han er det største Lars Monsen-fanet jeg vet om Tomas Jerstad

– Det var et veldig inspireren­de og laererikt foredrag, sier Tomas Jerstad (16) rett etter at det nesten to timer lange foredraget med Lars Monsen I Buen er ferdig.

Han har tatt turen fra Lyngdal sammen med fetteren Are Omland (22). Jerstad går Skog og Friluft på videregåen­de, og innrømmer at han ble inspirert av Monsens fortelling­er. Omland på sin side har alltid sett opp til Monsen.

– Det er et stort forbilde. Ikke bare disse ekspedisjo­nene han går på, men det at han faktisk følger drømmene sine. Jeg har sikkert sett alle programmen­e hans ti ganger, sier han.

– Han er det største Lars Monsen-fanet jeg vet om, smiler Jerstad.

Christian Lunde tok likså godt med seg kanoen sin slik at Lars Monsen kunne signere den.

– Det er samme kano som Monsen har brukt på mange av ekspedisjo­nene sine. Jeg tipper en signatur vil bringe lykke på turen til Hardangerv­idda i sommer, sier Lunde til Lindesnes

Vil inspirere

Monsen som nylig ga ut boka med samme navn som foredraget «Mitt liv», har et stort ønske om å inspirere andre mennesker.

– Jeg valgte å holde foredrag sammen med bokutgivel­sen fordi jeg savnet å møte folket. Jeg holder ofte foredrag for naeringsli­vet, men det er noe annet å treffe hvermansen, sier Monsen til Lindesnes etter foredraget.

– Det viktigste jeg gjør er å inspirere. Når jeg hører folk planlegger turer fordi de er inspirert av meg så vet jeg at jeg har gjort noe viktig. Når flere bruker naturen er det flere som vil ta vare på den, sier han.

Monsen føler seg hjemme ute i naturen, gjerne mutters alene eller med noen hunder som selskap. Det å holde foredrag foran så mange mennesker er noe annet.

– Det er den rake motsetning, men det er en treningssa­k. Det var annerledes for 30 år siden, da ble jeg veldig sliten av det. Men jeg holder bare seks-sju foredrag nå på vårsemeste­ret, sier han.

– Hvor går neste tur?

– Det blir en måned i vårfjellet, men nøyaktig hvor må jeg tenke på, sier han.

Full sal

Det første Lars Monsen sa da han entret scenen var at han var imponert over oppmøte. Og det hadde han all grunn til å gjøre. Storsalen i Buen var nemlig utsolgt da han gjestet Mandal med foredraget «Mitt liv». Foredraget var en samling med 170 klipp og bilder som var satt sammen.

Monsen startet med å fortelle om barndommen sin, om foreldrene, besteforel­dre og søsken. Han fortalte om hvordan broren hans ble avhengig av heroin, og hvordan han selv lekte med alkoholrus­en.

– Når vi festet så festet vi ordentlig, og etterhvert så begynte jeg å finne ut hvor mye jeg kunne drikke. Også når jeg var alene. Og jeg kunne ofte sove ute, en gang samlet jeg sammen alle dørmattene i ei boligblokk på Lambertset­er og la dem nederst i trappa og sov der, fortalte han.

Den erfarne turgåeren ga publikum flere turtips, som for eksempel at om man sover varmt om natta så tåler man å fryse om dagen. Han åpnet også om sin kontakt med den alternativ­e verden.

 ?? FOTO: MARIANNE FURUBERG ?? Are Omland (22) fikk møte Lars Monsen for en selfie etter foredraget i Buen. Tomas Jerstad tar bilde med mobilen.
FOTO: MARIANNE FURUBERG Are Omland (22) fikk møte Lars Monsen for en selfie etter foredraget i Buen. Tomas Jerstad tar bilde med mobilen.
 ?? FOTO: MARIANNE FURUBERG ?? Tomas Jerstad (16) ble inspirert av Lars Monsen. Det å inspirere er det viktigste Monsen gjør ifølge ham selv.
FOTO: MARIANNE FURUBERG Tomas Jerstad (16) ble inspirert av Lars Monsen. Det å inspirere er det viktigste Monsen gjør ifølge ham selv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway