Lister

Snurt over avslag - flytter produksjon­en

Produksjon­en av vindmøller til marin naering kan havne på Jaeren i stedet for i Lyngdal som følge av avslaget fra Listerfond­et om å gi tilskudd til patentbesk­yttelse.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Daglig leder i Marine Wind Energy AS i Lyngdal, Jan Skoland, er skuffet over at fondet ga avslag på søknaden.

– Vi ønsket å bygge og sette sammen utstyret vårt ved en mekanisk bedrift i Lyngdal eller Farsund, men fikk avslag på søknaden vår om økonomisk støtte i Listerfond­et. Det synes jeg er veldig korttenkt. Vi har vaert i kontakt med Aker i Stavanger, og de ønsker at utstyret produseres like rundt dørene deres. Ettersom vi ikke fikk økonomisk støtte fra Listerfond­et, vurderer vi å flytte produksjon­en til Jaeren, sier Skoland til Lister.

Elektrifis­ere skip

På nyåret i år ble det kjent at Jan Skoland sammen med sin sønn Nicolai gjennom flere år har utviklet matematisk­e modeller og datamodell­er av en vindturbin. Turbinen er opptil ni ganger mer effektiv enn tradisjone­lle vindturbin­er med tre blader.

Turbinen er skjermet i en tube, der vinden driver selve turbinblad­ene sakte rundt. Ifølge modellene er støynivået svaert lavt, samtidig med at bladene ikke skader fugler.

Skolands håp er at utstyret kan monteres på flåter tilknyttet

Siden jeg ikke har fått noen hjelp fra Listerfond­et, føler jeg at dette er et prosjekt Lister ikke ønsker.

oppdrettsa­nlegg, eller kan drive et strømaggre­grat som igjen kan sørge for å drive elektriske motorer som sørger for skipets fremdrift.

Ikke mulighet til å prioritere

Før jul i fjor søkte Skoland gjennom selskapet sitt Marine Wind

Energy AS om 45.000 kroner av Listerfond­et til støtte for å patentbesk­ytte oppfinnels­en som kan revolusjon­ere skips- og oppdrettsn­aeringen.

7. februar i år behandlet Listerfond­et søknaden. Styret avslo søknaden.

«Ut fra en helhetlig vurdering hadde fondet dessverre ikke mulighet til å prioritere denne søknaden», skriver styreleder Per Sverre Kvinlaug og daglig leder i Listerfond­et Svein Vangen i svarbrevet.

Daglig leder Svein Vangen sier til Lister at Listerfond­et ikke kommentere­r avslag på søknader.

– Han kan påklage avgjørelse­n til styret, sier Vangen.

Undrende til avslag

Skoland stiller seg undrende til vedtaket styret i Listerfond­et har fattet.

– Jeg har ikke fått noen begrunnels­e på hvorfor søknaden ikke ble prioritert. Det stiller jeg meg undrende til. Jeg har samarbeids­partnerne som har kontakt med et firma som vil ha utstyret vi har designet og utviklet. Kontrakten er enda ikke skrevet under, men det kan skje før påske, forteller Skoland.

– Du kan søke på nytt?

Skoland tenker seg om et lite sekund. Han ville gjerne hatt en begrunnels­e for hvorfor Marine Wind Energy ikke får støtte.

– Siden jeg ikke har fått noen hjelp fra Listerfond­et, føler jeg at dette er et prosjekt Lister ikke ønsker. Derfor vurderer jeg å starte produksjon­en på Jaeren. Det er bare noen få detaljer som gjenstår, så kan vi bare trykke på knappen, sier Skoland.

 ?? FOTO: MARINE WIND ENERGY ?? Slik ser Marine Wind Energy for seg hvordan vindturbin­en som utnytter vind med lite vind kan se ut og monteres på skip eller flåter til oppdrettsn­aeringen.
FOTO: MARINE WIND ENERGY Slik ser Marine Wind Energy for seg hvordan vindturbin­en som utnytter vind med lite vind kan se ut og monteres på skip eller flåter til oppdrettsn­aeringen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway