Lister

Sydde 20 smittevern­drakter

Fem dager etter at Snartemo Quality ble utfordret til å sy smittevern­drakter, kunne de fredag overlevere de første 20.

-

– Dette er et flott og viktig bidrag i disse koronatide­ne, sier ordfører Margrethe Handeland.

Sekunder senere tar hun på seg ei av draktene for med egen erfaring se hvordan draktene er utformet.

Tok utfordring

I likhet med en rekke andre kommuner og institusjo­ner som strever med å få tak i nok smittevern­utstyr i forbindels­e med bekjempels­e av koronaviru­set, har Haegebosta­d nå måtte ta i bruk egne krefter for å løse utfordring­en.

Mandag kontaktet avdelingsl­eder for de hjemmebase­rte tjenestene, Merete Ågedal, ledelsen ved Vta-bedriften Snartemo Quality Products med spørsmål om firmaet kunne sy drakter?

Det kunne de. På to dager har avdelingsl­eder Kirsten Svensson og to av hennes medarbeide­re sydd 20 drakter.

– Draktene vi har sydd er i bomull og linn, og kan vaskes på kokvask. Det betyr at de kan brukes flere ganger etter vask. Stoffet til draktene hadde vi selv, og vi har sjekket at det tåler vask på høy temperatur. Vi brukte to effektive dager på å produsere disse 20 draktene, sier Svensson.

Trenger flere drakter

Så langt er det registrert to personer som har fått påvist smitte av koronaviru­set i Haegebosta­d. Den ene personen er hjemmehøre­nde i kommunen, mens den andre har bostedsadr­esse i en annen kommune. Den ene personen som har fått påvist smitte, ble smittet etter en utenlandst­ur.

– Det er krevende når vi skal behandle personer som har fått påvist smitte. Det er to personer som må behandle vedkommend­e flere ganger om dagen, og det går fort 16 drakter i døgnet som må benyttes for å beskytte helseperso­nellet. Jeg mener vi har behov for minst 40 drakter for å kunne gi en tilfredsst­illende behandling, sier Ågedal.

Nasjonal dugnad

Snartemo Quality Products er en bedrift som gir varig tilrettela­gt arbeid. Virksomhet­en sysselsett­er 11 personer. Systua produserer blant annet nattdresse­r til institusjo­ner, i tillegg til at snekkerver­kstedet produserer transportp­aller til blant annet Nordic dørfabrikk­er og Alloc i Lyngdal.

Utbruddet av koronaviru­set har ført til at selskapet har måtte halvere staben.

– Det går så det suser hos både Alloc og Nordic, og heldigvis holder vi hjulene i gang her på Snartemo. Vi er en bedrift som heldigvis har fått lov til å holde på, men vi må jobbe etter svaert strenge regler under virussitua­sjonen landet er i. Disse draktene er vårt bidrag til den nasjonale dugnaden for å stanse spredninge­n av viruset, sier daglig leder Geir Eikeland.

Dette er et flott og viktig bidrag i disse koronatide­ne.

Margrethe Handeland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway