Lister

– Ikke kjekt om dette blir langvarig

Siden 13. mars har flere frisører i regionen vaert permittert­e som følge av at de er pålagt å stenge som følge av korona-utbruddet.

- OLAV HOEL

– Hos oss ble samtlige tre ansatte permittert fra fredag 13. mars da dette vedtaket trådte i kraft. Det som er igjen av arbeid tar vi per telefon fra hjemmekont­or. Eller får vi noen bestilling­er fra folk som vil ha diverse produkter, som for eksempel sjampo og styling-produkter, som vi fortsatt leverer ut, sier Kenneth Bruseland ved Sjå Å Få Kløpt Deg i Farsund.

Selv om de for tiden ikke har noen inntekter, har de fortsatt faste utgifter som går sin gang. Fredag la derimot regjeringe­n frem en ny krisepakke for bedrifter som blant annet skal dekke en andel av de faste kostnadene for bedrifter som har betydelig nedgang i omsetninge­n som følge av virusutbru­ddet og smittevern­tiltakene.

– En liten trøst for oss er at vi ikke sitter inne med så mye sesongvare­r og varer som går ut på dato, så sånn sett er det ikke vi som har det verst. Vi eier derimot lokalet vårt selv, og har lån i banken på dette. Forbundet vårt har derfor jobbet mye for at myndighete­ne skal vaere med og dekke de faste utgiftene for oss som er pålagt å stenge, slik danske myndighete­r har gjort, sier Bruseland.

Usikker ferie

Tidligere denne uken ble nedstengni­ngen forlenget til over påske. Håpet er da at de kan åpne igjen.

– Det er ikke kjekt om dette skulle bli langvarig, men vi regner med at det blir en viss pågang når vi kan åpne igjen. Da får vi bare stå på ekstra og gjøre det som er nødvendig. Det er ikke sikkert det blir så mye ferie på oss på en stund fremover, sier Bruseland.

– Tung tid

Også på salongen Bevare Meg Vel i Lyngdal har de merket stengninge­n, hvor de har vaert nødt til å permittere nesten samtlige ansatte.

– Det er en fryktelig tung tid. Vi har permittert 11 ansatte mens en fortsatt holder driften igang gjennom å selge sjampo og diverse varer som vi leverer på døren til folk. Mange ringer og spør om vi kan komme hjem til dem og klippe, men det er strengt forbudt. Gjør vi det, kan vi få en bot 50.000 kroner, sier Irene Aune ved Bevare Meg Vel.

Nå håper hun at de kan åpne salongen igjen 14. april.

– En ytterliger­e forlengels­ene vil vaere katastrofa­lt da det er mange bedrifter som lider. Vi taper masse penger hver måned samtidig som vi har faste utgifter. Samtidig har vi selvfølgel­ig full forståelse for stengninge­n for å bli kvitt viruset. Det er også gledelig at regjeringa nå har gått inn for en kontantstø­tte til oss som er pålagt å stenge for å dekke en del av de faste utgiftene. Det vil hjelpe oss til at vi kan fortsette å drive salongen fremover, sier Aune.

– Lagt vekk penger

Samtidig er det også flere som driver frisør-praksisen gjennom enkeltpers­onforetak. En av dem er Kristy Kongevold, som driver Beauty Studio i Vanse.

– Jeg tror det er mange frisører som sliter i dag. Selv har jeg alltid lagt vekk litt penger i tilfelle noe skulle skje, så jeg tar det med ro. Jeg ønsker heller ikke å utsette meg selv eller andre for smitte, så jeg stoler på at myndighete­ne tar de rette avgjørelse­ne. I mellomtide­n får man leve litt smalt, sier Kongevold.

Det er ikke sikkert det blir så mye ferie på oss på en stund fremover.

Kenneth Bruseland

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Kenneth Bruseland håper ikke stengninge­n blir langvarig.
FOTO: OLAV HOEL Kenneth Bruseland håper ikke stengninge­n blir langvarig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway