Lister

Her løp presten etter en kvinne med øks

Noen havner i historiebø­kene, andre i rettsproto­kollen. Her er to av Agders prester som tilhører den sistnevnte kategorien.

- JENNY OVLIEN FRISHOLM, LINDESNES

Fyll, vold og drapsforsø­k. Alt var ikke bedre før, ei heller blant Agders prester. Det er ikke rent få som har funnet veien til Stavanger Domkapitel­s protokoll, men det er saerlig to som utmerker seg. Herr Jørgen i Vanse og herr Tollach på Bjelland endte begge med å bli fradømt sitt embete.

Det begynner å naerme seg slutten av 1500-tallet. I Vanse på Lista er herr Jørgen Erickssønn den lokale presten. Men herr Jørgen var ikke alltid så lett å ha med å gjøre for den lille menigheten. Ikke bare skal han ha nektet å utføre pliktene sine og generelt vaert litt slurvete med liturgien, han skal også ha angrepet tre personer med øks.

Presten og hans øks

Den 18. juni 1594 stod herr Jørgen for retten anklaget for hele ti brudd på pliktene sine. Det var nemlig en hel del sognebarna hadde å utsette på sin lokale prest. Det mest alvorlige var økseangrep­ene. En søndag skal herr Jørgen ha stått ved alteret iført messeklaer, som seg hør og bør for en prest på en søndag. Den sjokkerte menigheten så deretter herr Jørgen hoppe ned fra alteret og løpe etter Marine Lauritzdat­ter. Med øks i hånden jaget presten Marine ut på kirkegårde­n og løp etter henne, til menigheten­s forferdels­e. Han skal ha slått og hugget etter henne med øksa. Men det må ha gått sånn høvelig greit med Marine, ettersom dommen ikke sier noe annet.

Dette var ikke den eneste gangen herr Jørgen tok til øksa. Både prestekoll­ega herr Jacob og prosten herr Peder skal også ha blitt angrepet med Jørgens øks. Også denne gangen på en søndag. Prosten klarte «med stor nød» å unngå huggene herr Jørgen langet ut, står det i dommen. Hva som var bakgrunnen for dette økseangrep­et er også noe usikkert, men det kan ha vaert uenigheter rundt hvem som skulle preke den aktuelle søndagen.

Drikking over preking

Herr Jørgen var ikke den eneste presten i Agder som skapte bry for menigheten sin. Et halvt århundre senere, rundt av midten av 1600-tallet, kom en prest ved navn Tollach Oluffsen Fugell til Bjelland. Det tok ikke lang tid før han hadde skapt seg et heller dårlig rykte. Det ble visst sagt at

Bjellands-presten egentlig var en sjørøver. Herr Tollach hadde en uvane med å kalle inn til messe, for så å la vaere å dukke opp. Ved flere anledninge­r skal han i stedet for ha tatt turen til Mandal for å drikke, mens menigheten satt i kirken og lurte på hvor presten deres ble av.

Voldelig bryllup

Ikke bare var presten på Bjelland mer glad i å drikke enn i å holde messe. Under et lokalt bryllup skal han ha stormet inn, jaget gjestene fra bordet og satt seg ned. Herr Tollach kom i følge med drengen sin, drengen var så full at han sovnet med en gang han satt rumpa på stolen. Herr Tollach var derimot våken og skal ha slått en av bryllupsgj­estene. Vold var han nemlig ikke fremmed for, og selv om han ikke angrep menigheten med øks, kunne han finne på å både slå og true dem.

Begge prestene var også tiltalt for å nekte å gravlegge døde, ta seg alt for godt betalt og generelt forsømme pliktene sine.

De ble begge fradømt embetet sitt og fikk ikke lenger lov til å arbeide som prester.

Kilder: Stavanger Domkapitel­s Protokol: 1571–1630, Arkivverke­t, Kultursoga for Bjelland og Grindheim av Magnus Breilid.

 ??  ??
 ??  ?? kirkegårde­n utenfor Vanse kirke skal presten ha løpt med en øks etter en kvinne i menigheten.
kirkegårde­n utenfor Vanse kirke skal presten ha løpt med en øks etter en kvinne i menigheten.
 ??  ?? Bjelland kirke er den tredje kirken som står på samme plass. Dagens kirke ble bygget på 1700-tallet, og er ikke den samme herr Tollach var prest i.
Bjelland kirke er den tredje kirken som står på samme plass. Dagens kirke ble bygget på 1700-tallet, og er ikke den samme herr Tollach var prest i.
 ?? FOTO: TORBJØRN HENRIKSEN ??
FOTO: TORBJØRN HENRIKSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway