Lister

Lokale barnesko i demonstras­jon

Tirsdag ettermidda­g sto 7.499 par barnesko på ei strand i Oslo. 85 av skoparene kommer fra Lister-regionen.

- GURO KULSET MERAKERÅS

85 barnesko samlet Maarit Mannermaa fra Vanse inn fra hele Listerregi­onen til en nasjonal demonstras­jon for flyktninge­r i Moria.

Da innsamling­en av sko til den nasjonale aksjonen «Evakuer barna fra Moria – nå» startet, tok det ikke lang tid før Maarit Mannermaa, som bor på Vanse, ble engasjert.

– Jeg fikk 85 par sko, samlet inn på en blunk, men så nådde vi målet om 7.500 sko i landet. Da måtte jeg slutte, men av responsen jeg fikk må jeg tro at giverglede­n i Lister-regionen ville vist seg mye, mye større hvis vi hadde kunnet fortsette, sier Maarit.

Første heldigital­e aksjon

Kvinnen bak aksjonen er Katrin Glatz Brubakk fra Trondheim. Hun har mange opphold i flyktningl­eiren Moria bak seg, både som frivillig hjelpearbe­ider og på jobb som barnepsyko­log for Leger uten grenser. Planen hennes om en massemønst­ring foran Stortinget, med ett par sko stilt opp for hvert barn i Moria, måtte endres etter koronautbr­uddet, men aksjonsgru­ppa ga seg ikke. Tirsdag stilte de opp 7.499 barnesko på en øy utenfor Oslo, og onsdag ble bilder fra stranda livestream­et som del av en heldigital demonstras­jon, med appeller fra blant andre Jan Egeland og Kristin Gjelsvik og musikalske innslag fra Trygve Skaug, Herborg Kråkevik og Marthe Valle.

– Helt fantastisk­e

Maarit Mannermaa forteller at hun lenge har beundret det frivillige arbeidet med flyktninge­r på de greske øyer.

– Jeg la merke til Katrin Glatz Brubakk da hun holdt appell foran Stortinget i slutten av januar. Hennes ord gikk virkelig rett inn hos meg. Jeg heiv meg med på aksjonen da jeg fant gruppen «Evakuer barna fra Moria nå» på Facebook. Det har gått med noen timer til innsamling­en, men det var utrolig lett! Responsen var rørende fin, fra kjente og ukjente. Folk er helt fantastisk­e her. Vi står sammen, men ikke bare det. Vi husker også at det er noen som er dårligere stilt enn oss.

Som en respons på regjeringe­ns manglende handlingsv­ilje, har aksjonen henvendt seg til kommunesty­rer og bedt om lokale vedtak som støtte oppropet om evakuering. Landets største byer og en rekke mindre kommuner har fattet vedtak der de ber regjeringe­n om å svare positivt på henvendels­en fra Hellas om å ta imot mindreårig­e flyktninge­r fra leirene.

– Jeg håper veldig at Farsund kommunesty­re blir å se i det flotte selskapet med blant annet Trondheim og Stavanger som har sluttet seg til «Solidarity Cities», etter initiative­t tatt av ordføreren i Athen. Jeg håper vi kan få demonstrer­t tilstedeva­erelsen av sørlandske verdier om nestekjaer­lighet og menneskeve­rd ved et slikt vedtak, sier Mannermaa.

Til Moria

Etter at skoene er brukt til den politiske markeringe­n, skal de

sendes til Moria, slik at barna der i det minste kan vaere varme på føttene mens de venter på å bli reddet ut. Maarit forteller at hun har fått fine kommentare­r fra dem som har gitt barnesko til prosjektet:

– «Det er deilig å vite at disse skoene fortsatt skal vaere til glede og nytte for barn som virkelig trenger dem», og «Her er skoene etter mine barnebarn. Det er så fint å tenke at de skal finne nye føtter som trenger varme», er eksempler.

– Det er en vakker ting når lokale lag og foreninger støtter sine, og når folk i hopetall melder seg som frivillige der det måtte trengs, når kommunen ruster seg til kampen mot Covid-19.

Maarit Mannermaa

Men vi må ikke glemme at de aller mest sårbare, de er faktisk ikke her. De befinner seg på greske øyer, i overbefolk­ede leire med fravaerend­e sanitaerfo­rhold, få vannposter til å vaske hendene og med alle muligheter for at koronaviru­set virkelig kan bli den endelige katastrofe­n for dem. Det haster å evakuere disse leirene! sier Maarit Mannermaa.

Responsen var rørende fin, fra kjente og ukjente. Folk er helt fantastisk­e her.

 ??  ??
 ??  ?? Et hav av barnesko - 7.499 i tallet - fotografer­t med drone over stranda utenfor Oslo. 85 av disse kommer fra Lister-regionen.
Et hav av barnesko - 7.499 i tallet - fotografer­t med drone over stranda utenfor Oslo. 85 av disse kommer fra Lister-regionen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Maarit Mannermaa fra Vanse leverte selv de 85 skoparene som hun hadde samlet inn i Lister-regionen til oppstillin­gen på en øy utenfor Oslo.
FOTO: PRIVAT Maarit Mannermaa fra Vanse leverte selv de 85 skoparene som hun hadde samlet inn i Lister-regionen til oppstillin­gen på en øy utenfor Oslo.
 ?? FOTO: GURO KULSET MERAKERÅS ?? 7.500 par barnesko er samlet inn fra hele landet til trengende barn i flyktninge­leiren i Moria.
FOTO: GURO KULSET MERAKERÅS 7.500 par barnesko er samlet inn fra hele landet til trengende barn i flyktninge­leiren i Moria.
 ?? FOTO: GURO KULSET MERAKERÅS ?? 7.500 par barnesko er samlet inn fra hele landet til trengende barn i flyktninge­leiren i Moria.
FOTO: GURO KULSET MERAKERÅS 7.500 par barnesko er samlet inn fra hele landet til trengende barn i flyktninge­leiren i Moria.
 ?? FOTO: PETTER FOSHAUG ??
FOTO: PETTER FOSHAUG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway