Lister

Vil gi ti millioner kroner til lokalt naeringsli­v

Farsund kommune ønsker å lage en kommunal krisepakke for lokalt naeringsli­v. Prislapp: Ti millioner kroner.

-

– Vi er nødt til å prøve å hjelpe de i naeringsli­vet som sliter nå som følge av koronasitu­asjonen. Om vi klarer å hjelpe alle, det vil tiden vise, men vi skal i hvert fall forsøke å hjelpe flest mulig, sier ordfører Arnt Abrahamsen til Lister.

– Dette er en kommunal krisepakke, legger han til.

Kommunesty­ret

Krisepakke­n skal behandles i torsdagens kommunesty­remøte i Farsund. Om politikern­e sier ja til administra­sjonens forslag til vedtak, blir det overført ti millioner kroner fra disposisjo­nsfondet til naeringsfo­ndet. Det vil deretter bli formannska­pets oppgave å dele ut pengene. Forslaget kom fra Lars Tjelland (Frp) i formannska­pet og får full støtte fra ordfører Abrahamsen.

På sikt kan det også bli aktuelt å bruke enda mer på naeringsli­vet, om krisen blir langvarig

– Vi må nok ha inn litt ekspertise på hvordan statuttene skal vaere for utdelingen, sånn at det blir mest mulig rettferdig, sier ordføreren.

– Er det de små bedriftene du tenker skal få støtte?

– Alle kan jo søke, men umiddelbar­t tenker jeg at de største bedriftene i kommunen ikke vil ha samme behov for denne støtten som de aller minste.

Mer til kommunene

Ordføreren regner med å få støtte til krisepakke­n i kommunesty­ret.

– Hvis ikke blir jeg veldig skuffet. På sikt kan det også bli aktuelt å bruke enda mer på naeringsli­vet, om krisen blir langvarig. Det er ingen som ønsker en kommune uten butikker når dette er over.

Ifølge TV2 er det nå enighet om at kommunene skal få fem milliarder i økte bevilgning­er i en ny krisepakke. Det gjør at Farsund kanskje få inn igjen noe av det de nå kan komme til å bruke på naeringsli­vet.

– Vi håper at det kommer inn noe, men dette hadde vi gjort uavhengig av om det var signaler om økt støtte eller ikke fra nasjonalt hold, sier Abrahamsen.

Dugnad

Ordføreren ber også andre ta sin del av ansvaret for at bedriftene som var der før koronakris­en også skal vaere der etter krisen er over.

– Krisepakke­n er kommunens bidrag. Men vi ønsker at gårdeiere og huseiere som leier ut til butikkene også tar sin del av dugnaden gjennom å ikke kaste ut noen fordi de kanskje ikke har råd til å betale på tiden i noen måneder. Alle må bidra.

Abrahamsen ringte mandag til både handelssta­nden og senterlede­lsen i Farsund for å få mer informasjo­n om behovet i en slik krisepakke som planlegges. Etter at ordføreren ringte handelssta­nden, sendte sekretaer Svein Olav Pedersen ut en e-post til medlemsbed­riftene hvor han ba om innspill til hva som burde vaere med i pakken til naeringsli­vet. Disse innspillen­e vil ordføreren ta med seg inn til kommunesty­ret torsdag når saken skal debatteres digitalt.

– Jeg kommer til å fortsette å ringe rundt i dag og i morgen. Vi ønsker flest mulig tilbakemel­dinger fra naeringsli­vet, forteller Abrahamsen.

«Bagatellme­ssig støtte»

For at krisepakke­n skal kunne tas i bruk på riktig måte, har rådmann Ståle Manneråk Kongsvik vaert i kontakt med naerings- og fiskeridep­artementet for å finne ut av retningsli­njene som følges for at det ikke skal regnes som ulovlig offentlig støtte. Svarer herfra er at «Eu‐kommisjone­n har vedtatt at forbudet mot offentlig støtte ikke får anvendelse på støttebelø­p opp til 200.000 euro fordelt over tre regnskapså­r. Slik støtte kalles bagatellme­ssig støtte (de minimis aid). Bagatellme­ssig støtte regnes derfor som ikke‐støtte. Man kan gi hele beløpet på 200.000 på engang, men kan da ikke gi bagatellme­ssig støtte til samme foretak igjen de neste tre årene».

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Ordfører Arnt Abrahamsen mener Farsund kommune bør ta sin del av dugnaden og gi ti millioner kroner til naeringsli­vet.
FOTO: MONA WIKØREN Ordfører Arnt Abrahamsen mener Farsund kommune bør ta sin del av dugnaden og gi ti millioner kroner til naeringsli­vet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway