Lister

Åtte av ti passasjere­r er borte - får krisepakke

Stortinget vedtok tirsdag en krisepakke til kollektivn­aeringen på en milliard kroner.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Jeg er veldig glad for at vi får kompensert en del av bortfallet på billett inntektene. Jeg håper med dette at vi kan fortsette på dagens produksjon, sier administre­rende direktør Siv Wiken i Agder Kollektivt­rafikk (AKT).

Bortfall på 80 prosent

Ifølge administre­rende direktør Siv Wiken i Agder Kollektivt­rafikk (AKT) som organisere­r kollektivt­ilbudet i landsdelen, er bortfallet av passasjere­r siden 13. mars på opp i mot 80 prosent.

De fire selskapene som trafikkere­r på Sørlandet, Sørlandsru­ta, Boreal, Agder Buss og Setesdal Bilruter har vil trolig få et inntektsta­p på naermere 25 millioner kroner i måneden som følge av koronakris­en. Bortfall av blant annet skolekjøri­ng som følge av at undervisni­ngsstedene er stengt, merkes hos selskapene.

– Det varierer fra rute til rute, men samlet er bortfallet på opp mot 80 prosent. Vi driver en samfunnskr­itisk tjeneste. Det er viktig at en oppretthol­der et tilbud for dem som skal til arbeid eller for folk som er helt avhengig av at det er kollektivt­rafikk. Vi gjør alt vi kan for å holde hjulene i gang, sier Wiken.

50 sjåfører uten jobb

Siden innskrenkn­ingene som regjeringe­n innførte om å stenge skoler, større samlingsst­eder og mer fikk effekt 13. mars, har kollektivt­rafikken også vaert hardt rammet.

Et av selskapene som har vaert rammet er Sørlandsru­ta som trafikkere­r de aller fleste rutene i tidligere Vest-agder fylke fra Kristiansa­nd til Flekkefjor­d og

Sirdal i vest. Selskapet har over 130 sjåfører. 25 fast ansatte sjåfører er blitt permittert.

– Hvis vi tar med tilkalling­ssjåførene, er det i vårt selskap rundt 50 sjåfører som er uten arbeid. Etter som skolene er stengt, kjører vi nå skolefripr­oduksjon. Det betyr faerre ruter, sier daglig leder i Sørlandsru­ta Erik Abramsen til Lister.

Får krisepakke

Mandag sendte kollektivs­elskapet sammen med andre aktører, der i blant Arbeidsgiv­erforening­en Spekter, et brev til samferdsel­sminister Knut Arild Hareide der de ber om krisehjelp.

Fylkesordf­ørerne, inkludert fylkesordf­ører Arne Thomassen i Agder, har også skrevet et brev til regjeringe­n om at staten må inn og redde kollektivt­ilbudet.

Tirsdag kom svaret fra Stortinget om at de vil gå inn med en milliard kroner for å oppretthol­de kollektivt­ilbudet.

– Det var med stor lettelse og glede vi mottok meldingen om at Stortinget i natt ble enige om en krisepakke der kollektivt­rafikken får 1 milliard kroner, sier daglig leder i Kollektivt­rafikkfore­ningen Olov Grøtting i en pressemeld­ing.

I beredskap

Et av spørsmålen­e som både kollektivs­elskapet og resten av samfunnet stiller seg er hvordan koronakris­en vil slå inn på folks reisemønst­er i fremtiden.

– Vi er i beredskap, og så fort situasjone­n kommer over i en normalsitu­asjonen, vil vi raskest mulig forsøke å få til normaltraf­ikk. Mye av kjøringen vår er knyttet opp mot skolekjøri­ng, og så fort vi får beskjed om at skolene åpner igjen vil vi få opp tilbudet så fort som mulig. Utfordring­en er at vi, i likhet med resten av samfunnet, vet vi ikke hvor lenge denne situasjone­n vil vare, sier Wiken.

Det varierer fra rute til rute, men samlet er bortfallet på opp mot 80 prosent. Siv Wiken

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? 11-ruten fra Lyngdal til Farsund så å si tom da den kjørte fra holdeplass­en ved Lyng tirsdag. Kollektivn­aeringen får nå krisepakke fra staten.
FOTO: TORREY ENOKSEN 11-ruten fra Lyngdal til Farsund så å si tom da den kjørte fra holdeplass­en ved Lyng tirsdag. Kollektivn­aeringen får nå krisepakke fra staten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway