Lister

Fylkesmann­en ga pålegg om pergola-retting

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

Fylkesmann­en i Agder har gitt pålegg om retting av pergola på hytte innenfor Listastren­dene landskapsv­ernområde.

– For å redusere hyttas totale landskapsp­åvirkning pålegges eier av hytta å fjerne/ flytte terrasse og levegg med plasttak (pergola) slik at denne går i flukt med hyttas østvegg, skriver miljøvernd­irektør Ingunn Løvdal og faggruppel­eder Katrine Skajaa Gunnarsli i vedtaket.

Fristen for tilbakefør­ing av tiltaket er satt til 1. juni i år.

Fylkesmann­en skriver at de ble gjort kjent med ulovlig oppført terrasse med levegg i øst og pergola i vest i forbindels­e med søknad om tilbygg til hytta i 2017. I slutten av august samme år ga Fylkesmann­en dispensasj­on til deler av det omsøkte tiltaket hvor den eldste delen av terrassen med levegg ble godkjent, mens den nyeste delen ble pålagt tilbakefør­t. Søkeren påklaget avgjørelse­n og anførte at de er uenig i at terrassen og pergolaen forstyrrer hyttas enkle uttrykk og påvirker landskapet sett fra nord utenom fra egen gårdsplass. Saken ble så sendt videre til Miljødirek­toratet som opphevet Fylkesmann­ens vedtak med den begrunnels­e at Fylkesmann­en ikke hadde vurdert klagers anførsler tilstrekke­lig og at hjemmelsgr­unnlaget ikke var vurdert riktig.

Fylkesmann­en har vurdert saken på nytt, på at deres vurdering er at pergolaen påvirker hyttas enkle uttrykk og dermed landskapet.

– Både det tilnaermed­e flate taket over pergolaen, som bryter med hyttas klassiske saltakform, og at pergolaen stikker ut forbi hyttas østre vegg, bidrar til dette. Fylkesmann­en vurderer at flytting/ fjerning ikke er urimelig sett i forhold til kostnader, påvirkning­en av tiltaket, tiltakshav­ers skyld og økonomiske stilling. Selv etter flytting/ fjerning av pergola og platting vil grunneier ha et godt funksjonel­t fritidshus, skriver Løvdal og Skajaa Gunnarsli videre i vedtaket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway