Lister

Tiltak for barn nå

-

Alle barn kan dra nytte av kloke nabokjerri­nger og -karer. Og selv om kloke naboer er bra, er det ikke nok. Heldigvis er det mange som er bekymret for dem og mange ansatte gjør en formidabel innsats for å bistå og hjelpe. Likevel vet vi at ikke alle får nødvendig hjelp.

I en krisesitua­sjon som dette trenger noen barn at fellesskap­et ikke svikter dem. Vi er urolig for situasjone­n til barn som utsettes for vold og overgrep og nå er isolert i utrygge hjem og vi mener regjeringe­n må gjøre mer. Fort. Dette er en meget alvorlig situasjon, noen ganger kan det stå om livet her og nå, for andre kan det dreie seg om hvordan resten av livet skal bli.

Det første som må skje er at regjeringe­n straks må tydeliggjø­re for kommunene hvilke barn og barnegrupp­er som bør ha spesiell oppfølging av offentlige tjenester. Og det må ikke vaere noen avgrensing av hvem i barneverne­t som er å betrakte som samfunnskr­itisk personell. Barna trenger alle.

Regjeringe­n må gi klare føringer slik at skoler og barnehager er tilgjengel­ig for barn og ungdommer som trenger å vaere på skolen eller komme ut av hjemmene sine og de må tilrettele­gge for dagtilbud der hjelpetjen­ester mener det er nødvendig. Barna trenger at kloke voksne samarbeide­r godt. Regjeringe­n må sørge for å styrke føringer om samarbeid mellom helse, skole og barnevern for å avdekke og følge opp utsatte barn og unge. Noen er i en så alvorlig situasjon at politiet og må håndtere saken. De må få rammer og ressurser for å sikre at barn som skal til avhøre ved barnehusen­e blir kalt inn og avhør gjennomfør­es.

Kommunene er sørgelig klar over at situasjone­n er vanskeligg­jort ved at disse barna nå ikke er på skole og barnehager, regjeringe­n må derfor legge til rette for slik at nødvendige avhør blir gjennomfør­t.

Kari Henriksen,

Arbeiderpa­rtiet

Familie og kulturkomi­teen

Det første som må skje er at regjeringe­n straks må tydeliggjø­re for kommunene hvilke barn og barnegrupp­er som bør ha spesiell oppfølging.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway