Lister

Ny grønn industri på Agder

-

Vi snakker mye om å bygge ny, grønn industri i Norge. Mange peker på vannkrafte­n som et av de viktigste virkemidle­ne for å få til en slik utvikling. Her på Agder er vi saerlig godt rustet til å realisere slike ambisjoner. Men for å si det med en Ibsen-variant: Det holder ikke å tenke det, ønske det og ville det – vi må gjøre det. Selv i skyggen av koronapand­emien kan vi ikke legge dødt gode planer om ny industri og verdiskapi­ng.

La oss konkretise­re med et eksempel: Regionale industriak­tører, kraftbrans­jen og ledende forsknings­miljøer har siden i fjor arbeidet med å kartlegge muligheten­e for å etablere virksomhet for utvikling av batterier i regionen, herunder celleprodu­ksjon, batterier eller resirkuler­ing.

Dette analysearb­eidet pågår fortsatt. Men det er allerede klart at vi har en rekke faktorer som taler for en slik satsing. Vi har et stort overskudd av vannkraft, som vil sørge for at en kraftinten­siv batteripro­duksjon faktisk er grønn, og ikke basert på en stor andel fossilkraf­t slik vi ser både i Kina og deler av EU. For å møte økt fremtidig behov for elektrisit­et i Norge er det et stort potensial i oppgraderi­ng av eksisteren­de vannkrafta­nlegg. Norge har også mulighet til å ta en ledende posisjon innen utvikling av flytende havvind.

Vi har tilgang på de fleste av de metallene som er nødvendige for celleprodu­ksjon og batterier. I regionen produseres kobolt, nikkel og karbon i høyt kompetente prosessind­ustribedri­fter. Vi har moderne og god infrastruk­tur på land, gode havneforho­ld for eksport og tilgjengel­ige tomteareal­er for å få bygget store fabrikker.

Dessuten har vi naerhet til markedene på grunn av regionens geografisk­e plassering. Saerlig interessan­t er markedene for bilbatteri­er i Europa. Kina og resten av Asia har inntil nå stått for over 70 prosent av verdenspro­duksjonen av batterier til el-biler. De europeiske bilproduse­ntene ønsker å bidra til at det bygges opp en europeisk leverandør­kjede med lavest mulig karbonfota­vtrykk. Dette handler om å sikre egen teknologiu­tvikling, redusere avhengighe­ten av asiatiske leverandør­er og sist, men ikke minst om miljø.

Markedet for el-bilproduks­jon – el-biler og hybrider i personbilm­arkedet – er i ustoppelig vekst. I tillegg er det et marked for batteriløs­ninger i fergetrafi­kk, i tungtransp­ort og som reservekra­ft knyttet til vind- og solparker.

Sagt på en annen måte: Alt burde ligge til rette for at Agder kan tiltrekke seg ny industriak­tivitet innen batteri-verdikjede­n. Vi har ressursene, vi har kunnskapen og vi har markedsmul­ighetene. Men det gjelder å gå fra prospekt til prosjekt så fort som mulig.

Steffen Syvertsen, konsernsje­f Agder Energi

Helge Aasen, tidligere administre­rende direktør Elkem

 ??  ?? – Alt burde ligge til rette for at Agder kan tiltrekke seg ny industriak­tivitet innen batteri-verdikjede­n, skriver leserskrib­entene.
– Alt burde ligge til rette for at Agder kan tiltrekke seg ny industriak­tivitet innen batteri-verdikjede­n, skriver leserskrib­entene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway