Lister

Verdens mest berømte måltid

En gruppe fattigfolk rundt et bord, en gang for om lag 2000 år siden, har blitt ett av kunsthisto­riens mest populaere motiver.

-

For de fleste av oss er skjaertors­dag den første fridagen i en etterlengt­et påskehelg. I kristendom­men er skjaertors­dag noe mer – dagen da Jesus vasket disiplenes føtter og spiste sitt siste måltid, nattverdsm­åltidet. Og i kunsten har dette måltidet blitt et av de aller mest yndede motivene gjennom historien.

– Nattverden er et motiv som spiller sterkt på både følelser og intellekt, sier kunsthisto­riker Simen K. Nielsen, som for tiden er doktorgrad­sstipendia­t ved universite­tet i Cambridge.

– Motivet har en fundamenta­l plass i den kristne ikonografi­en og i symbolverd­enen.

Et omdiskuter­t måltid

Nattverdsm­åltidet er ikke bare en av de mest dramatiske episodene i de bibelske evangelien­e – det har også en sterk symbolsk betydning som opprinnels­en til det kristne nattverdsr­itualet.

– Avbildning­ene av påskemålti­det har hatt, og har fremdeles, stor betydning for mange troende, sier Nielsen.

Skildringe­r av nattverden i kunsten dateres helt tilbake til tidlig kristendom, og de er ofte en del av en syklus som viser livet til Jesus.

– Nattverden har vaert blant de mest debatterte aspektene i kristen teologi, sier Nielsen.

– Nattverden bidro til å splitte kristendom­men i utallige kirkesamfu­nn og gruppering­er. Likevel ble nattverden et tema som katolske så vel som protestant­iske malere tok for seg.

Menneskeli­g drama

Den sceniske og nesten teatralske dramatikke­n, med sine kjente figurer rundt bordet og det underligge­nde sviket, har fascinert kunstnere i svaert ulike sjangere helt fram til i dag.

– Dette avgjørende bibelske øyeblikket har nylig vaert gjenstand for en enorm popularise­ring gjennom Dan Brown og spenningsl­itterature­n, kommentere­r Simen K. Nielsen.

Det siste måltid er både et religiøst mysterium og et menneskeli­g drama. Mange av de kunstneris­ke fremstilli­ngene viser tydelig figurenes ulike personligh­eter og relasjonen­e dem imellom. La oss ta en titt på et utvalg av kunsthisto­riens mest kjente fremstilli­nger av nattverden.

T-skjorta

I 2003 så fotografen David Lachapelle tilfeldigv­is en person iført en t-skjorte med påskriften «Jesus is My Homeboy». Dette inspirerte Lachapelle til en fotoserie med samme navn, der han spør hvem Jesus’ opprinneli­ge homeboys egentlig var – eller naermere bestemt hvem de ville ha vaert, dersom de var reinkarner­t i USA i vårt eget århundre. «Last Supper» er blant de seks fotografie­ne i serien, som opprinneli­g ble publisert i det britiske magasinet id.

Afroamerik­ansk barbeque

Amerikansk­e Margo Humphreys fremstilli­ng av det siste måltidet, «The

Last Bar-b-que» fra 1989, er blitt et av hennes mest kjente litografie­r. Kristus og disiplene sitter rundt et bord, slik som i tradisjone­lle fremstilli­nger av nattverden – men her er humoren fremtreden­de, ikke bare i tittelen, men også i vannmelone­n og kyllingen som kommer til syne blant vinen og brødet. Jesus og apostlene ser ut til å vaere afroamerik­anske, og i bildet finner vi både en pyramide og mønstrede klaer med tydelig afrikansk innflytels­e.

Hundre fra Andy Warhol

«The Last Supper» er motivet for Andy Warhols siste og sannsynlig­vis største bildeserie, laget i 1986. Verket ble bestilt av en gallerist som ønsket at Warhol skulle ta direkte utgangspun­kt i Leonardo da Vincis maleri av nattverden. Warhol lagde bildene til en utstilling i den gamle matsalen i Palazzo delle Stelline i Milano, som ligger tvers overfor kirken Santa Maria delle Grazie, der da Vincis veggmaleri er å finne.

Warhol produserte nesten hundre variasjone­r over temaet, for det meste silketrykk og malerier, men også en skulptur han lagde i samarbeid med Jean-michel Basquiat, kalt «The Ten Punching Bags (Last Supper)».

Dalís surrealism­e

I «The Sacrament of the Last Supper» fra 1955 har Salvador Dalí kombinert typiske kristne temaer med moderne tilnaermin­ger til surrealism­en. Landskapet i bakgrunnen er fra Catalonia og går igjen i flere av Dalís malerier.

Da han malte bildet, var Dalí blitt stadig mer interesser­t i både vitenskap, optisk illusjon og religion, og i denne perioden ble han selv en troende katolikk. Mange kunstkriti­kere har trukket fram at skildringe­n av apostlene ikke er saerlig individual­isert – slik at vi ikke ser noen tydelige karakteris­tiske kjennetegn som hjelper oss å skille figurene fra hverandre.

Nattverden er et motiv som spiller sterkt på både følelser og intellekt.

Fylt av følelser

I 1799 malte William Blake et temperamal­eri av nattverden. Resultatet er et dramatisk bilde der hver av figurene rundt bordet viser sine individuel­le følelser – og hver av dem ser ut til å vaere litt i sin egen verden. I forgrunnen til venstre ser det for eksempel ut til at Peter allerede er traumatise­rt av vissheten om at han vil bli fristet til å fornekte sin herre.

Varmt og kaldt

Philippe de Champaigne­s nattverd fra 1648 har sterke kontraster av varme og kalde farger – noe som var typisk i fransk malerkunst på den tiden. Apostlenes ansiktstre­kk er verdt å merke seg, og hver av apostlene har også sin egen unike gest. En annen interessan­t detalj er at det ikke er noe mat på bordet overhodet, bort sett fra vinen og brødet i naerheten av Jesus.

Tegning i rødt

I 1634–1635 tegnet Rembrandt van Rijn en ganske uvanlig nattverdsf­remstillin­g i rødt kritt. Tegningen er basert på Leonardo da Vincis nattverdsm­aleri, men Rembrandt har tatt seg store friheter som gjør bildet til alt annet enn en Leonardo da Vinci-kopi. Figurene ved bordet har byttet plass, og man ser at de reagerer mer intenst på det Jesus sier. Likevel er det tydelig at Rembrandt må ha vaert veldig oppslukt av da Vincis maleri da han selv skisserte opp skjaertors­dagsmåltid­et.

Mest kjent

Leonardo Da Vincis nattverd er blant verdens absolutt mest berømte malerier, og har vaert til inspirasjo­n for mange senere versjoner av samme motiv. Leonardo malte bildet i de sene 1490-årene, og det regnes fremdeles som det første arbeidet innenfor høyrenessa­nsekunsten – på grunn av bildets fremtreden­de harmoni. Bildet er enestående i sin monumental­e enkelhet, og viser det dramatiske høydepunkt­et da Jesus sier at «En av dere vil forråde meg». Judas – den skyldige – sitter atskilt fra resten av gruppen.

Simen K. Nielsen

 ??  ?? I 2003 forestilte fotografen David Lachapelle seg at disiplene ku
I 2003 forestilte fotografen David Lachapelle seg at disiplene ku

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway