Lister

Hvorfor legger haren egg?

Skikken med at påskeharen leverer godteriegg, har fått fotfeste i Norge. Men hvorfor er det haren og ikke høna som legger egg?

-

Det virker som skikken med at påskeharen kommer med egg som barna skal lete etter, har blitt vanlig i Norge, sier historiker og professor emeritus ved NTNU, Audun Dybdahl.

Selv er han født i 1944 og vokste opp uten kjennskap til den gavmilde haren.

– Da jeg var barn, var det ikke aktuelt med noe eggleting. Jeg tror ikke vi visste hva påskeharen var en gang. Vi hadde heller ikke påskeegg til våre barn da de var små, påpeker han.

For barnebarna hans er imidlertid jakten på egg blitt en påsketradi­sjon.

– Vi har et gammelt småbruk hvor vi ofte er i påsken, og der er det mange steder å gjemme eggene.

Tysk tradisjon

Akkurat når og hvordan påskeharen ble påskens versjon av julenissen, er ifølge Dybdahl vanskelig å si. Men første gang skikken blir nevnt, er i et verk fra 1682.

– Da publiserte tyske Georg Franck von Franckenau en avhandling på latin med navnet «De ovis paschalibu­s», altså «Om påskeegg». Der står det at påskeharen legger egg som den gjemmer i gress og kratt i hagen, mens de voksne morer seg over barna som leter etter eggene, forklarer Dybdahl.

Ifølge ham bidro leketøys- og godteriind­ustrien til at skikken fra rundt 1850 begynte å spre seg ved at de lagde harer som påskesymbo­ler. Påskeharen ble etter hvert også vanlig som motiv på postkort.

Fruktbarhe­tssymbol

Kommersiel­le krefter kan altså ha bidratt til at skikken spredte seg. Men det forklarer likevel ikke hvorfor det er haren, og ikke høna, som legger egg. Igjen har Dybdahl ikke noe sikkert svar, men ramser opp flere grunner til at haren kan ha blitt tatt inn i varmen som påskesymbo­l.

– Harens gode forplantni­ngsevner har gjort den til et symbol for fruktbarhe­t. Også egg er et kjent symbol på fruktbarhe­t, påpeker han.

To kjente symboler for fruktbarhe­t kan altså ha blitt blandet sammen til én tradisjon.

– Haren har dessuten vaert et populaert motiv i kirkekunst. Blant annet førte en forestilli­ng om at haren kunne reproduser­e seg uten å miste jomfrudomm­en, til at jomfru Maria av og til er blitt avbildet sammen med harer, forteller han.

Et ofte brukt motiv er også tre harer med felles ører, som symbol på treenighet­en.

Konkurrere­r i eggrulling

Uansett opphav har tradisjone­n med harer og påskeegg satt seg, ikke bare i Norge, men også blant annet i USA og andre land i Europa.

I Storbritan­nia har man i flere hundre år rullet dekorerte egg ned gressbakke­r i påsken, og konkurrert om hvem som kommer lengst uten å knuse skallet. Denne tradisjone­n lever videre i USA, der presidente­n hvert år siden 1878 har invitert til «The White House Easter Egg Roll».

Her inviteres barn til å rulle sjoko

 ??  ?? Haren har vaert et populaert motiv på postkort i over hundre år. Dette er fra 1918.
Haren har vaert et populaert motiv på postkort i over hundre år. Dette er fra 1918.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway