Lister

Kreft tar ikke pause

-

Koronaviru­set satte en stopper for bøsseaksjo­nen Krafttak mot kreft. Og gjorde formålet vårt viktigere enn noen gang.

Dette skulle egentlig vaere en eneste stort takk. En hyllest av de over 20 000 bøssebaere­rne som gikk fra dør til dør under årets Krafttak mot kreft. En takk til alle de som engasjerer seg frivillig for innsamling­saksjonen, og til de som bidro til å samle inn 45 millioner kroner til kreftforme­r få overlever. Helt sånn blir det dessverre ikke.

Akkurat da aksjonsuke­n for årets Krafttak mot kreft startet i mars, spredte koronaviru­set seg utover verden og Norge. Byer og bygder stengte ned, arrangemen­ter ble avlyst, og de aller fleste av våre engasjerte bøssebaere­re rakk aldri å gå med bøsse. Det meste av pengene som samles inn, kommer som kontanter på bøssene. Det gjør at årets innsamling­sresultat blir en skygge av målet vårt. Kanskje når vi halvparten.

Slik måtte det naturligvi­s bli. Å forhindre spredning og beskytte folks helse er viktigere enn å gå med bøsser. Samtidig går det skuffende resultatet hardest utover de som trenger oss aller mest – pasientene og deres pårørende. Midlene fra årets Krafttak mot kreft øremerkes kreftforme­ne få personer overlever. Dette er pasientgru­pper som har sett få fremskritt, altfor lenge. Selv om 75 prosent av nordmenn overlever sin kreftsykdo­m, er det noen kreftforme­r som de fleste pasientene dør av. Et eksempel er den mest alvorlige formen for hjernekref­t, som under fem prosent overlever. Denne kreftforme­n, og flere andre, fortjener fortsatt et stort løft.

Det er et hav av mennesker som fortjener takk. En varm takk til dere som sto fram med deres personlige historier i media for å belyse årets tema. En stor takk til deg som rakk å gå med bøsse eller hadde tenkt å gjøre det. Takk til deg som skulle selge vafler, arrangere løp, konsert eller russerevy til inntekt for disse pasientene. Vit at vi setter stor pris på den frivillige innsatsen dere har lagt ned. Alt lå til rette for at vi skulle oppnå et fantastisk resultat, fordi det skal ikke stå på engasjemen­tet. Til tross for at mange planer i fylket vårt måtte avlyses, er det blitt samlet inn 1.823.055 kroner i Agder så langt. Det er vi veldig takknemlig­e for. Tusen takk.

Kreft tar ikke pause i krisetid. Det gjør heller ikke vi. Med koronakris­en som et nytt hinder i veien, er vårt formål viktigere

Til tross for at mange planer i fylket vårt måtte avlyses, er det blitt samlet inn 1.823.055 kroner i Agder så langt.

enn noen gang. Pasientene som har en kreftform som få overlever trenger oss som aldri før. Hvis du ikke har støttet årets Krafttak mot kreft, er det heldigvis ikke for sent. Vi ønsker fortsatt at flere skal overleve – uavhengig av hvilken kreftform de får. Sammen kan vi løfte innsamling­sresultate­t, og på den måten bevilge en større pott med sårt tiltrengte midler til viktige forsknings­prosjekter og gode omsorgstil­bud. Du kan gi din støtte via krafttakmo­tkreft. no eller Vipps til 411026.

Vi lover å forvalte pengene godt. Tusen takk for at du bryr deg om kreftsaken. Sammen skaper vi håp.

Ingrid Ross, generalsek­retaer i Kreftforen­ingen

Geir O. Wehus, distriktss­jef i Agder

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway