Lister

– Det er helt fantastisk

Mange er bitt av hengekøye-basillen i år, deriblant Tiril Irmeli Järvinen fra Farsund. Hun mener hengekøyen har gitt henne mer livsglede.

- ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD alexandra.langegard@lister24.no

Jeg føler endelig at jeg kan gjøre noe som alle andre kan, forteller Me-syke Tiril Irmeli Järvinen fra Farsund.

Hun er en av mange som er bitt av sove ute-basillen her til lands.

At denne trenden nå for alvor har inntatt Norge, sammenfall­er beleilig med årets spesielle sommer for mange av oss. Det er begrensede reisemulig­heter, og for noen mer begrenset økonomi.

Kommuneove­rlege i Lyngdal Henriette Pettersen mener at dette er en positiv trend.

– Frisk luft er alltid sunt. Vi sitter generelt altfor mye inne. Den eldre generasjon­en er i hvert fall flinkere til å åpne vinduene oftere. Vi burde laere av dem, sier Pettersen.

Trenger ikke koste skjorta

Det finnes flere måter å sove ute på. De siste årene har hengekøye blitt et veldig populaert alternativ til telt. Fordelen med hengekøyer er at de ikke veier så mye, er rimeligere og går raskere å sette opp.

Populaert tilbehør til hengekøyer er myggnett, tarp og liggeunder­lag. Hengekøyer og turutstyr selges i de fleste sports- og friluftsbu­tikker. Det finnes også mange kupp du kan gjøre på Finn.no og i gjenbruks-appen Tise. Dette er bra for både lommeboka og miljøet. Barn-ungeaktivi­tet (BUA) har også utlånssent­raler rundt om i landet som låner ut turutstyr gratis. Dette tilbudet er tilgjengel­ig i både Flekkefjor­d, Lyngdal og Konsmo.

– Fikk så mye selvtillit

– Jeg hadde lyst til å komme meg ut i naturen, men jeg har aldri vaert et typisk friluftsme­nneske tidligere, forteller Tiril Irmeli Järvinen.

Järvinen er fra Farsund, men bor for tiden i Oslo. Det var først i år at hun fikk øynene opp for å sove i hengekøye. Hun hadde lenge hatt lyst, men ikke turt å gjøre det alene. På nett kom hun i kontakt med fire andre jenter i samme situasjon. Sammen dro de opp til Grefsenkol­len i Oslo og tilbrakte natten i hver sin hengekøye.

– Det må ha vaert den beste turen jeg har hatt, for jeg fikk så mye selvtillit. Det viste seg at man ikke trenger å ha alt dette dyre utstyret for å sove ute. Man kommer langt med et billig liggeunder­lag, sovepose og en hengekøye, poengterer hun.

Siden den første turen er det blitt mange flere. Hun har blant annet gjort en skeptisk venninne hengekøyef­relst og dratt med seg moren sin på overnattin­g ved Hanangerva­nnet. Farsund-kvinnen tror at mange vegrer seg for å sove ute nettopp fordi de tror at det krever utstyr til mange tusen.

– Det finnes mange lure løsninger. Viltnett er mye billigere enn myggnett. Myggspray fungerer også. I stedet for å kjøpe underquilt (en isolerende dyne som man fester med strikk på undersiden av hengekøyen, journ.anm.), kan du enkelt lage det selv av en brukt sovepose, tipser Järvinen.

Kronisk syk

– Hva er det beste med å sove ute?

– Den friske luften og den fine utsikten. Og det å våkne til fuglelyder og bølgeskvul­p. Det er helt fantastisk, sier Järvinen.

Hun lider av ME (Kronisk utmattelse­ssyndrom) og forteller at hun sover mer enn en gjennomsni­ttperson. Hengekøyen har gitt henne mer livsglede, mener hun.

– Denne aktivitete­n er perfekt for Mesyke som vil ut i naturen. Jeg føler endelig at jeg kan gjøre noe som alle andre kan. Så lenge jeg har et langt nok tau kan jeg sove hvor som helst, avslutter hun.

Selverklae­rte hengepuppe­r

Hengekøye-entusiaste­r samler seg i Facebook-grupper for å gi hverandre råd. Den største norske gruppen er for øyeblikket

Vi som trives i hengekøye, med svimlende 10.813 medlemmer.

Er du på utkikk etter lokale turtips og/ eller hengekøye-venner kan Facebookgr­uppene Hengekøye i sør og Hengepuppe­ne på Palmekyste­n vaere til hjelp.

Blant Lister-regionens medlemmer tipses det om hengekøye-turer til blant annet Skjaergård­sparken, da spesielt Langøy, Prestøy ved Farsund og tunnelen i Jøssingfjo­rd i Sokndal.

Sistnevnte er en nedlagt tunnel bygget i 1921. Den går nå under navnet Tunnelstuo. Den ligger førti minutter kjøring fra Flekkefjor­d. Tunellen har to store lysåpninge­r og er omtrent 250 meter lang. Fra lysåpninge­n ved det store steinborde­t har du utsikt utover fjorden og dalen som er omgitt av bratte fjellsider. Det oppheng til ti hengekøyer inni tunnelen og mulighet for å leie hengekøye.

Ønsker du flere forslag til hvor du kan sove ute er det en rekke apper som kan komme med forslag. Blant annet populaere Outtt, Ut.no og DNT Sjekkut. De to sistnevnte er begge utviklet av Den Norske Turistfore­ning. Det finnes også et lokalt alternativ i appen turlister. Den ble utviklet av Lister friluftsrå­d som et tiltak for å vise turmulighe­tene Lister-regionen har å by på.

Gratis fellesgode

I Norge har vi allemannsr­etten. Dette er en gratis fellesgode som gir oss rett til å ferdes og oppholde oss i utmark i Norge. Det må likevel foregå hensynsful­lt og med tilbørlig varsomhet. Dyre- og fugleliv må ikke forstyrres. Saerlig ikke i yngle- og hekketiden. Fastboende, hyttebeboe­re og landbruket må tas hensyn til.

I utmark kan du overnatte minst 150 meter fra naermeste bebodde hus eller hytte. Du kan overnatte inntil to døgn på samme sted. Perfekt for en helgetur, med andre ord. Hvis du er langt fra bebyggelse eller på høyfjellet kan du overnatte lengre enn dette. På innmark må du ha tillatelse fra grunneier eller bruker av eiendommen.

– Veldig mørkredd

Merethe Gimre er fra Vennesla, men bosatt i Kristiansa­nd. I april i fjor opprettet hun Facebook-gruppen Hengekøye i sør.

Den har for øyeblikket 537 medlemmer. Hun savnet et sted der hengekøye-entusiaste­r kunne dele erfaringer og tips med hverandre. Gruppen er blitt godt mottatt. Jevnlig opprettes det felles arrangemen­ter og nye vennskap har blitt dannet.

For Gimre startet interessen da hun klikket seg hjem en rimelig hengekøye fra nett.

– Jeg er veldig mørkredd. Min første natt hang jeg kun ti meter fra huset. Da kunne jeg løpe inn om det ble for skummelt, forteller hun.

Opplevelse­n ga likevel mersmak.

Man kommer langt med et billig liggeunder­lag, sovepose og en hengekøye

Tiril Irmeli Järvinen

– Jeg kjente på stillheten. Lå der og filosofert­e mens jeg så opp på en stjernekla­r himmel. Men i tretiden ble det for kaldt og jeg gikk inn, innrømmer venndølen.

Er du nybegynner anbefaler Gimre deg å starte med en rimelig hengekøye. Hennes første kostet rundt hundrelapp­en.

– Start med det. Test ut om det er noe for deg. Så kan du heller oppgradere etter hvert, tipser hun.

Jeg er veldig mørkredd. Min første natt hang jeg kun ti meter fra huset. Da kunne jeg løpe inn om det ble for skummelt.

Skattejakt

Hun anbefaler nybegynner­e å gjøre som henne. Å ta den første natten utenfor huset. Slik kan man erfare om soveposen er varm nok og om man må gå til innkjøp av annet utstyr, mener hun. Selv råder hun folk å ha med et myggnett og et liggeunder­lag som ikke sklir i hengekøyen. Sover du ute når det er kaldt må du huske på at soveposen ikke varmer, men isolerer den varmen du selv avgir.

– Du kan ha på lue og litt klaer. Men pass deg så du ikke har på for mange lag med klaer! Legg heller et teppe over soveposen, sier Gimre.

Gruppe-administra­toren mener at hengekøye kan vaere et rimelig og sosialt alternativ til overnattin­g, dersom du planlegger å legge ut på norgesferi­e i år.

– Det er kjempefint å ha med barn på «hengeturer». Det er som en skattejakt å finne de perfekte traerne som har riktig avstand. Og gjerne fin utsikt. Post et par bilder av at du ligger i køya, men legg gjerne vekk mobilen etter det, avslutter hun.

Post et par bilder av at du ligger i køya, men legg gjerne vekk mobilen etter det

Merethe Gimre

Så lenge jeg har et langt nok tau kan jeg sove hvor som helst

Tiril Irmeli Järvinen

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tiril Irmeli Järvinen har funnet ut at hun liker seg svaert godt ute i naturen.
Tiril Irmeli Järvinen har funnet ut at hun liker seg svaert godt ute i naturen.
 ??  ?? Tiril Irmeli Järvinen holder her på å feste tauene til hengekøya mellom to traer i Farøyparke­n
Tiril Irmeli Järvinen holder her på å feste tauene til hengekøya mellom to traer i Farøyparke­n
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ??
FOTO: TORREY ENOKSEN
 ?? FOTO: PRIVAT ?? – Denne aktivitete­n er perfekt for Me-syke som vil ut i naturen. Jeg føler endelig at jeg kan gjøre noe som alle andre kan, sier Tiril Irmeli Järvinen om å sove i hengekøye. Her er hun avbildet med stormkjøkk­enet sitt.
FOTO: PRIVAT – Denne aktivitete­n er perfekt for Me-syke som vil ut i naturen. Jeg føler endelig at jeg kan gjøre noe som alle andre kan, sier Tiril Irmeli Järvinen om å sove i hengekøye. Her er hun avbildet med stormkjøkk­enet sitt.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Kommuneove­rlege Henriette Pettersen ser positivt på hengekøye-trenden.
FOTO: TORREY ENOKSEN Kommuneove­rlege Henriette Pettersen ser positivt på hengekøye-trenden.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? – Det er også kjempefint å ha med barn på hengeturer. Det er som en skattejakt å finne de perfekte traerne som har riktig avstand, forteller Merethe Gimre.
FOTO: PRIVAT – Det er også kjempefint å ha med barn på hengeturer. Det er som en skattejakt å finne de perfekte traerne som har riktig avstand, forteller Merethe Gimre.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Lystlenken er fast følgesvenn på hengekøyet­urene til Gimre.
FOTO: PRIVAT Lystlenken er fast følgesvenn på hengekøyet­urene til Gimre.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Det oppheng til ti hengekøyer inni tunnelen i Jøssingfjo­rd.
FOTO: PRIVAT Det oppheng til ti hengekøyer inni tunnelen i Jøssingfjo­rd.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Tunnelen i Jøssingfjo­rd ble bygget i 1921. Nå er den nedlagt og er blitt et populaert reisemål for hengekøye-entusiaste­r.
FOTO: PRIVAT Tunnelen i Jøssingfjo­rd ble bygget i 1921. Nå er den nedlagt og er blitt et populaert reisemål for hengekøye-entusiaste­r.
 ??  ?? Hengekøye-selfie: Merethe Gimre trosser mørkreddhe­ten sin for å sove ute, og trives godt med det.
Hengekøye-selfie: Merethe Gimre trosser mørkreddhe­ten sin for å sove ute, og trives godt med det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway