Lister

Politisk flertall for søndagsåpe­nt

Formannska­pet i Lyngdal vedtok i torsdagens møte å gi dispensasj­on til at Kiwi i Agnefestve­ien får holde søndagsåpe­nt fem søndager i sommer fra 5. juli.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

Avgjørelse­n ble tatt mot tre stemmer (1 AP og 2 KRF). Dermed blir det opp til Fylkesmann­en å bestemme om området fra Kiwi i Agnefestve­ien til Rosfjord defineres som et turiststed.

Under debatten i formannska­pet var det KRF som snakket tydeligst mot å gi denne dispensasj­onen.

– Vi i KRF er jo prinsipiel­t imot søndagsåpn­e butikker. Vi tenker at den dagen er en annerledes­dag, en hviledag og en fridag. De som ikke absolutt er nødt til å jobbe skal få lov til å ha fri denne dagen. Når det gjelder denne konkrete saken med, så har de åpent frem til klokken 23 på lørdagskve­lden og åpner igjen klokken 07 mandags morgen. De timene som er mellom der er et tidsrom hvor både Lyngdals befolkning og turister kan klare seg med å handle inn før og etter, sier Torill Espeland (KRF).

– En annerledes-dag

Hun viste fra talerstole­n også til at det allerede har en søndagsåpe­n matbutikk i kommunen, en såkalt Brustad-bu som er åpent på Kiwi i Handelspar­ken.

– Der har du alt det du trenger hvis du skulle glemt noe til søndagsmid­dagen, så vi i KRF tenker at vi skal holde på det prinsippet vi har hatt om at søndagene er en annerledes dag. Skal vi først åpne opp fra Rørleggere­n og ned til Rosfjord som typisk turiststed, så er det jo bare noen få hundre meter inn til sentrum, så da måtte vel også sentrum vaert med i dette? sier Espeland.

På den andre siden argumenter­te FRP for å ha søndagsåpn­e butikker.

– Som jeg også har tatt opp tidligere, så ønsker jeg at alle butikkene skal holde søndagsåpe­nt. Når Lyngdal satser på å vaere en turistby, og ihvertfall jeg som innbygger ikke alltid klarer å rekke på handle på de tidspunkte­ne som er, så tror jeg turistene hadde satt veldig pris på at når de kommer tilbake fra sjøen eller et eller annet, at det da er en butikk man kan komme på, sier Unni Nilsen Husøy (FRP).

Ungdom og sommerjobb

Også Høyre argumenter­te for å åpne for søndagsåpe­n butikk.

– Her ser jeg også at det kan vaere muligheter for en del ungdommer som kanskje ikke har fått en annen sommerjobb. For meg er derfor dette positivt, sier Stein Asle Johnsen.

Når det gjelder en tilsvarend­e søknad fra Kiwi-butikken i Handelspar­ken om å holde hele butikken åpen på søndagene, så ble det i tråd med kommunedir­ektørens anbefaling besluttet å ikke sette igang en prosess med å få definert dette området som typisk turiststed nå. I innstillin­gen ble det også uttrykt usikkerhet om hvorvidt Fylkesmann­en vil kunne rekke å vurdere dette området som typisk turiststed innen de fristene som er satt.

– Vi kan ikke bestemme om denne butikken skal få holde søndagsåpe­nt, men vi kan innstille i den søknaden som fylkesmann­en skal ha. Prosessen for en hel åpen søndag vil komme til høsten og vil gjelde for flere. For denne sommeren har vi får inn søknadene fra disse to Kiwibutikk­ene, som er helt like. Da må vi som politikere avgjøre om de skal behandles likt eller om vi skal gå for en, sier ordfører Jan Kristensen.

Vi i KRF er jo prinsipiel­t imot søndagsåpn­e butikker

Torill Espeland

 ??  ??
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Kiwi i Agnefestve­ien får lov til å holde åpent fem søndager i sommer, om Fylkesmann­en sier ja.
FOTO: OLAV HOEL Kiwi i Agnefestve­ien får lov til å holde åpent fem søndager i sommer, om Fylkesmann­en sier ja.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway