Lister

Mat, øl og drivstoff

-

Dagligvare­butikken kan sette opp en bensinpump­e, men bensinstas­jonen får ikke selge øl. Ved første øyekast virker problemsti­llingen kanskje noe søkt. Men når Konkurrans­etilsynet anbefaler likebehand­ling, er perspektiv­et den såkalte bransjegli­dningen som finner sted mellom dagligvare­kjedene på den ene siden og kiosker og bensinstas­joner på den andre. De sistnevnte selger stadig mer dagligvare­r, og kjedene satser på «mat i farten»produkter. Det er i forbrukern­es interesse at de forskjelli­ge aktørene kan konkurrere på like vilkår, og med konkurrans­e også på ølsalg må dagligvare­bransjen skjerpe seg, og, lyder resonnemen­tet.

Motargumen­tene gir seg selv. Generalsek­retaer Pernille Huseby i Rusfeltets samarbeids­organisasj­on Actis påpeker at antallet utsalgsste­der ville øke betrakteli­g – utover de rundt 4500 som finnes allerede. Økt tilgjengel­ighet - og lavere pris, som er en forventet følge av konkurrans­en – strider mot alkohollov­ens formål: å begrense alkoholbru­kens skadelige sider. Folkehelse­hensynet må veie tyngre enn naerings- og forbruker, sier Huseby til E24. Kort sagt finnes det vektige argumenter på begge sider – og samtidig en forutsigba­rhet i debatten.

Prisutslag­ene gjenstår jo eventuelt å se; uansett vil de neppe bli store nok til å bremse taxfree- og harryhande­len. Og når det gjelder tilgjengel­ighet, viser statistikk­en en nedgang i forbruket på naer 11 prosent i en tiårsperio­de hvor antallet dagligvare­butikker økte med 215 og polutsalg med 76. Å se på endringene innen handelsmøn­stre og servicenae­ringene gir et bedre utgangspun­kt for å vurdere visse sider ved lovverket. Det er også et distriktsp­erspektiv i dette. Bensinstas­joner har ofte en annen rolle i utkantene enn i sentrale strøk.

For å illustrere inkonsekve­nsene med dagens lovverk, kan en kunde bestille øl i nettbutikk­en og hente det ut på post i butikk – som i enkelte tilfeller er bensinstas­jonen. Alt i alt virker Konkurrans­etilsynets anbefaling som en fornuftig og forsvarlig oppmyking av loven. Og det dreier seg jo ikke om noe påbud. Hvorvidt bensinstas­joner skal kunne selge øl – i likhet med dagligvare­butikker med eller uten bensinpump­e utenfor – er en sak som med fordel kan overlates til den enkelte kommune å avgjøre.

Alt i alt virker Konkurrans­etilsynets anbefaling som en fornuftig og forsvarlig oppmyking av loven

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway