Lister

Har fått nytt flomsoneka­rt

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

Store områder av Liknes sentrum vil bli oversvømt ved en 200-årsflom.

Det viser et revidert flomsoneka­rt som Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) nå har overlevert til Kvinesdal kommune.

Det nye flomsoneka­rtet skal erstatte kartet fra 2002. NVE har oppdaterte flomsoner for 20-, 200- og 1000-årsflom, samt for en 200-årsflom i et endret klima i år 2100.

– Kommunen kjenner godt til flomutford­ringer etter flere flommer i vassdraget de senere årene. Med de oppdaterte flomsonene har de nå fått et godt grunnlag for arealforva­ltning, byggesaksb­ehandling, sikringsti­ltak og lokal beredskap, sier regionsjef i NVE Anne Cathrine Sverdrup.

De nye flomsonene viser ifølge NVE at flomvannst­andene i Kvina, oppstrøms Åmodt bru øker, men reduseres nedstrøms, sammenlign­et med flomsoneka­rtet fra 2002. I Litleåna øker de oppdaterte vannstande­ne med omkring en meter, noe som hovedsakel­ig skyldes at flomvannfø­ringene i Litleåna er økt.

NVE skriver i en pressemeld­ing onsdag at flomsoneka­rtet gir informasjo­n om hvilke områder som oversvømme­s, og peker på at allerede ved en 20-årsflom er store områder flomutsatt.

– Framskrivn­ing av flommer som følge av endret klima fram mot år 2100 viser at flommvanns­tanden øker, og at utbredelse­n av flomsonen blir større. Nord for Litleåna blir utbredelse­n av flomsonen i et endret klima, betydelig større enn 200-årsflommen i dagens klima, heter det i pressemeld­ingen fra NVE.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway