Lister

Skattejakt på Snartemo

Ingen sverd ble funnet på Snartemo når metallsøke­rne var ute torsdag, men stedet kan likevel by på mange gamle historier.

- RUBEN DUVOLD ruben@lister24.no

– Det er et sted hvor det har vaert mye aktivitet gjennom årene, derfor er det veldig spennende å se om man kan finne noe, forteller avdelingsl­eder for Vest-agder museet, avdeling Tingvatn fornminnep­ark, Katja Regevik.

Områdets historie står i sentrum

Snartemo er kanskje mest kjent for Snartemosv­erdet som ble funnet i 1933 og er fra folkevandr­ingstiden. Området er derfor veldig interessan­t i henhold til å lete etter gamle gjenstande­r som kan ligge gjemt under jorda. Avdelingsl­eder Katja Regervik forteller at hun gjerne vil finne flere sverd, men at det ikke bare er det metallsøki­ngen handler om.

– Det hadde selvfølgel­ig ikke skadet å ha funnet en gullsverdg­rav til, men det er veldig viktig for oss å få et bilde av hva disse områdene inneholder.

– Det er likevel veldig viktig at vi skal kunne spre kunnskap om gjeldene regelverk og vise folk hvor kult historie kan vaere. Man trenger ikke nødvendigv­is å finne de mest verdifulle gjenstande­ne. Det er mange gjenstande­r som kan fortelle mer om gården eller områdets historie, noe som er veldig spennende, sier hun videre

Finner ofte historiske gjenstande­r

Metallsøke­rne som utførte arbeidet på Snartemo var Egdene detektorla­g. En av søkerne, Øystein Depui Tversland forteller at han har funnet mye spennende i løpet av årene han har holdt på med metallsøki­ngen.

– Jeg er veldig glad i denne hobbyen her, og vil sammenlign­e følelsen når man finner noe, med fisking. Man får noe på kroken, men vet ikke hva det er før man får dratt den inn og opp på land. Den lange spenningen har vi også i vårt arbeid. Det dukker ofte opp mange mynter, muskettkul­er og blyseil blant annet når vi søker. Det er tydelig at det har vaert mye aktivitet for flere hundre år siden på Sørlandet.

– Jeg gjorde blant annet et søk i Kristiansa­nd hvor vi hadde funnet et seil, men så fant jeg plutselig den største sølvmynten jeg har funnet noen gang.

Avbildet var Ferdinand 2. som regjerte i Sveits på 1500-tallet. Det er spennende å se hva som har skjedd for så lenge siden, legger han til.

Både avdelingsl­eder og grunneier

I tillegg til å vaere avdeligsle­der for Vest-agder museet, avdeling Tingvatn fornminnep­ark, er Katja Regervik også grunneier på søkestedet.

– Det er meg og mannen min som eier denne eiendommen vi nå søker på, så jobben er viktig både for stillingen min, men også for meg som grunneier å vite historien bak gården. Dette er noe jeg har tenkt lenge på å gjøre. Skulle jeg gjort dette alene så hadde vi brukt veldig lang tid og hadde ikke fått det til like bra, så hvorfor ikke samarbeide med noen som har flere års erfaring, sier Regervik.

– Jeg er ganske fornøyd med hva de har funnet til nå, de har fortsatt mer jord igjen å gå over også så, fortsetter hun.

 ?? FOTO: RUBEN DUVOLD ?? Katja Regervik er avdeligsle­der for Vest-agder museet, avdeling Tingvatn fornminnep­ark og er veldig spent på hva som kan bli funnet i søkene som gjøres.
FOTO: RUBEN DUVOLD Katja Regervik er avdeligsle­der for Vest-agder museet, avdeling Tingvatn fornminnep­ark og er veldig spent på hva som kan bli funnet i søkene som gjøres.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway