Lister

KRF vil stå på i politikken!

-

I et leserinnle­gg nylig går gruppelede­rne i V, Ap og R til angrep på KRF, og til dels H, etter at revidert budsjett 2020 ble vedtatt i kommunesty­ret.

Det er noen påstander og antydninge­r i dette innlegget som ikke kan stå uimotsagt, men først litt om prosessen og det vedtaket som er gjort.

Det er et faktum at budsjettet i 2020 ligger an til et merforbruk på omlag 27 millioner kroner. Det vil si at vi bruker mer penger enn det vi har.

Da disse tallene kom fram i vinter, så ble det satt i gang et arbeid i administra­sjonen og de ulike enhetene med forslag til hvordan man kunne effektivis­ere driften og spare inn midler. Resultatet av det arbeidet dannet grunnlag for kommunedir­ektørens forslag til revidert budsjett som KRF og H stemte for. Vi har hatt full tillit til at administra­sjonen og enhetene har prioritert ut i fra hva som i minst mulig grad går ut over de sårbare elevene. Så er det slik at kommunesty­ret vedtar budsjettet på rammenivå, så er det administra­sjonen som bestemmer hvordan denne potten benyttes.

Opposisjon­spartiene V, Ap og R påstår gang på gang i media og i kommunesty­ret at KRF og H velger å avsette sosionom og assistente­r. Det er ikke riktig. Når det gjelder sosionomst­illingen, så står det ingenting om det i vedtaket. Det står kun at bemanninge­n må reduseres, og da er det opptil skolen selv å bestemme hva som skal kuttes.

De samme partiene sier heller ikke noe om at KRF og H også vedtok å bruke 21 millioner fra fond, våre sparepenge­r, for å unngå for mye kutt i tjenestene – nettopp for å skjerme de sårbare blant oss. Men det sier seg selv at vi ikke kan fortsette med det. På et eller annet tidspunkt må vi komme i balanse, og det arbeidet må vi starte umiddelbar­t.

Det er dessverre ikke tiden nå for å øke driftsutgi­ftene eller øke investerin­gene (vedta nye investerin­ger). Det mener vi vil vaere uansvarlig. Tallene i budsjettet viser tydelig at gjelda må ned – ikke opp. Utgifter til drift må ned – ikke opp.

Og det handler ikke om at vi ikke er opptatt av å ta vare på barn og unge, de sårbare blant oss osv. Vi er i en krevende økonomisk situasjon i kommunen vår.

Det krever tøffe og smertefull­e prioriteri­nger. Det er ingen som synes dette er enkelt, men det er nødvendig. V/AP/R antyder at det smerter lite for KRF å si opp sosionomer og assistente­r, at vi har glemt de verdier vi brenner for og vi kanskje bør slutte som politikere. Slike uttalelser gagner ikke saken. Som nevnt har ikke KRF vedtatt å si opp sosionom. Vi brenner virkelig for hele Lyngdals befolkning, og vil jobbe hardt for de sårbare i kommunen.

Som ansvarlige politikere må vi våge å ta de nødvendige grep for å få hodet over vann og etablere en baerekraft­ig økonomi. Det mener vi er til det beste for Lyngdals innbyggere. Det første budsjettet i en sammenslåt­t og nyorganise­rt kommune er ikke enkelt for oss politikere å sette oss inn i. Derfor har vi vist administra­sjonen tillit og stemt for deres forslag.

Jon-are Åmland (KRF)

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Jon-are Åmland (KRF).
FOTO: TORREY ENOKSEN Jon-are Åmland (KRF).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway