Lister

Naturødele­ggelsene akselerere­r

-

Naturvernf­orbundet har nettopp avviklet årsmøte. I friluft denne gangen som det passer seg for en naturverno­rganisasjo­n. I Agder er det en jevn tilstrømmi­ng av nye medlemmer som ellers i landet. 31.000 medlemmer er nå passert på landsplan. En viktig grunn til medlemsvek­sten, er det angrepet folk over hele landet opplever at naturen utsettes for med ødeleggels­er landet ikke tidligere har vaert utsatt for. Folk fortviler og påføres stor sorg, men også mistro til sentrale myndighete­r og det lovverket som i utgangspun­ktet skal gi naturen en viss beskyttels­e og lokalsamfu­nn innflytels­e over sine naerområde­r. På Haramsøya, i Sandnes, Nord- Odal, i Kvinesdal går sindige mennesker til aksjon mot de ødeleggels­ene kapitalkre­ftene, for det alle meste utenlandsk­e, forårsaker og som våre folkevalgt­e har sluppet løs over det meste av Norge. Store industrian­legg for vindkrafta­nlegg sprenges nå inn i noen av de mest uberørte villmarkso­mrådene vi har tilbake. Og kysten står i fare for å bli ytterliger­e nedbygget gjennom det angrepet som nå også rettes mot byggeforbu­det.

Vi har hatt en fin tradisjon i Norge. Forvaltera­nsvaret. Det er til og med nedfelt i Grunnloven og naturmangf­oldloven. Miljøparag­rafen, 112 pålegger oss en forpliktel­se om å gi våre etterkomme­re en tilnaermet lik mulighet til å gjøre nytte av og glede seg over naturens rikdom i dette landet som den vi gjør bruk av i dag . Men vi møter mange mennesker som ser at vår generasjon allerede har forsynt seg grovt av våre barnebarns naturkapit­al. Oljeutvinn­ing skal forseres i de mest artsrike og sårbare sjøområden­e i verden, Barentshav­et, gigantiske, rettlinjet­e motorveian­legg skal sprenges fram gjennom unikt kultur- og naturlands­kap, sjødeponie­r av ubegripeli­ge størrelser med gruveslam skal pumpes ut i nasjonale laksefjord­er og i fjellet og på kysten skal bygging av fritidsbol­iger forseres. Hvilken frihet gir vi med dette framtidas innbyggere og politikere i dette landet?

Om vel ett år er det valg. Da vil det akselerere­nde forbruket av natur bli et viktig tema. Det gir medlemmene oss tydelig beskjed om, og en av det nye fylkeslage­ts viktige oppgaver vil nettopp vaere å målbaere folks sorg og fortvilels­e inn mot politikern­e som lar dette skje. Koronakris­en minner oss også på at naturens yteevne har sine grenser og at den vender seg brått og overrasken­de mot oss, ikke bare med klimaendri­nger og tap av uerstattel­ige naturverdi­er.

Peder Johan Pedersen og Rune Saevre, nyvalgt leder og nestleder i Naturvernf­orbundet i Agder

 ??  ?? Peder Johan Pedersen
Peder Johan Pedersen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway