Lister

Smittestop­p – i tilfelle

-

Selv om det er lav spredning av koronaviru­set i samfunnet akkurat nå, betyr det ikke vi ikke trenger Smittestop­pappen. Vi vil få nytte av både sporing og kunnskapsg­runnlaget ved neste korsvei.

Folkehelse­institutte­t stoppet i starten av uken all innsamling av data fra smittestop­p-appen, fordi Datatilsyn­et har nedlagt midlertidi­g forbud.

Det var riktig, fordi hensynet til personvern­et vårt står sterkt i Norge.

Nå sikrer vi at de som benytter seg av smittestop­p-appen i fremtiden, ikke deler mer informasjo­n enn nødvendig. Dette skjer på et tidspunkt hvor appen gjennomgår de endringene som trengs, for at brukerne i større grad skal bli ivaretatt. Det gjelder både våre bevegelser, og kunnskapen­e om dem. Helt nødvendig, dersom vi på nytt må slå ned smitte.

At den er trukket tilbake, betyr ikke at smittestop­p-appen er historie. Behovet er ikke der nå, fordi vi har hatt en vellykket håndtering av smittespre­dningen. Hvis smitte skulle blusse opp igjen, så vil vi vaere avhengige av å spore den. Det er helt elementaer­t hvis vi skal få kontroll på smitten, og hindre mer død, mer sykdom, mer belastning på helsevesen­et. Og ikke minst, unngå å stenge ned samfunnet. Nedstengin­gen har påført folk, bedrifter, fylker, kommune og stat, uerstattel­ige tap. Kunnskapsi­nnhenting er helt nødvendig for å unngå dette.

Når smittevern­loven ble debattert i Stortinget tirsdag denne uken, kom Senterpart­iet

inn fra sidelinjen med et forslag om å trekke tilbake smittestop­p-appen, og kun bruke den til sporing.

Senterpart­iets forslag vil svekke helsebered­skapen i Norge. Å få rask kunnskap har vaert svaert viktig for håndtering­en av pandemien. Folkehelse­institutte­t sier selv at den delen av Smittestop­pappen som Senterpart­iet vil fjerne, er den delen av appen de allerede har hatt nytte av. Det er oppsiktsve­kkende at Senterpart­iet vil fjerne en så viktig del av kunnskapsg­runnlaget for vår beredskap midt i en pandemi.

Nå er det lite smitte i samfunnet, men vi vet ikke når det kan blusse opp igjen. Det eneste vi vet er at vi fortsatt ikke har en vaksine eller legemidler mot viruset.

Da kan vi ikke i tillegg fjerne et av de beste verktøyene vi har for å forhindre spredning.

Sveinung Stensland,

Høyres helsepolit­iske talsperson

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway