Lister

Vil ikke fjerne grindene

Politikern­e vil ikke fjerne grindene på den kommunale Myglestølv­eien.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

Det bestemte kommunens utvalg for miljø, plan og teknisk i sitt møte torsdag kveld, med fire mot tre stemmer.

Til formannska­pet

Dermed sendes nå saken over til formannska­pet, som skal behandle en klage fra en grunneier på et vedtak som kommunens byråkrater fattet i fjor sommer, og som politikern­e stadfestet i vinter.

Eieren av en gård på Myglestøl har fått kommunens velsignels­e til å sette opp to grinder på den offentlige veien i forbindels­e med sauehold. Kommunens vedtak har falt en annen grunneier tungt for brystet. Denne grunneiere­n har klaget på vedtaket. Begge partene har nå engasjert advokater for å nå fram med sine syn i saken.

– Prinsippsa­k

Utvalgsled­er Bernt Mushom (H) fremmet i torsdagens møte forslag om å oppheve tillatelse­n som kommunen tidligere har gitt. Han fikk imidlertid ikke flertall for forslaget.

– For meg er dette en prinsippsa­k. En offentlig vei skal vaere åpen. Det er en klar begrensnin­g når det settes opp grinder på en offentlig vei. I dag har man andre teknologis­ke løsninger som gjør det mulig å løse dette på andre måter enn ved å sette opp grinder. Blant annet kan man legge et slags belte over veien som ikke vil vaere til hinder for trafikken, og som ikke vil koste mer enn 5.000 kroner, sa Mushom.

Han erkjente at veien riktignok ikke er verdens mest trafikkert­e, men understrek­et sitt syn om at veien skal vaere åpen for grunneiere og for allmennhet­en.

– Hvis vi oppretthol­der dette vedtaket, vil det kunne føre til nye søknader fra folk som vil sette opp grinder andre steder på offentlige veier, la han til.

Karsten Fidjeland (Sp) talte varmt for at grindene skulle få stå.

– Her har administra­sjonen vaert dypt inne i saksbehand­lingen, og jeg synes ikke vi skal hoppe bukk over dette. Det er grinder overalt i våre nabokommun­er, og jeg ser ikke på dette som noe hinder. Her er fordelene større enn ulempene, mente Fidjeland.

Han mente også at kostnadene ville vaere langt høyere enn det Mushom antydet, og viste blant annet til at ferister - med de kravene som stilles til dem på en offentlig vei, ville kunne koste opp mot 100.000 kroner, mens andre alternativ­er lå på i størrelses­orden 25.000 kroner.

Verdi for gårdeier

Også Børge Sundnes (KRF) mente grindene var av en så stor verdi for gårdeieren som driver med sau i området at han stemte for å bevare grindene.

– Det er kun én fastboende her. Det er riktignok en offentlig vei, men det er ingen gjennomgan­gstrafikk, påpekte Sundnes.

Unni Nilsen Husøy (Frp) støttet Bernt Mushom.

– Det er grindene som er problemet her. Jeg har forståelse for ham som driver med sau, men vi må ta hensyn til at det er mye drift også på den andre gården. Hvis det finnes andre muligheter enn å sette opp grinder, så ser jeg ikke helt problemet med å gå for det, sa Frp-politikere­n.

Politikern­e var før torsdagens møte på befaring på Myglestøl for å se naermere på grindene og veien.

En offentlig vei skal vaere åpen. Det er en klar begrensnin­g når det settes opp grinder på en offentlig vei.

Bernt Mushom (H)

 ??  ??
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Denne omstridte grinda på den kommunale Myglestølv­eien i Lyngdal får stå. Det bestemte politikern­e i utvalg for miljø, plan og teknisk torsdag kveld.
FOTO: TOM ARILD STØLE Denne omstridte grinda på den kommunale Myglestølv­eien i Lyngdal får stå. Det bestemte politikern­e i utvalg for miljø, plan og teknisk torsdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway