Lister

La ut på 90 kilometers løpetur

Denne kvartetten er trolig de aller første som har løpt Lyngdal på langs etter kommunesam­menslåinge­n.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

For klokken 17.20 lørdag ettermidda­g kom de i mål, i Korshamn, etter å ha løpt og gått Lyngdal på langs.

– Tungt

– Vi begynte ved 05-tiden på morgenen, så langt nord man kan komme i Lyngdal kommune, på grensen til Haegebosta­d og Åseral. Vi besteg Lyngdals høyeste topp, Ørnemyrfje­llet (568 meter over havet), og så gikk turen slag i slag nedover. Det var fint, men det ble tungt på slutten, skikkelig tungt, oppsummere­r Øyvind

Foss (34), Espen Haegeland (38), Thomas Haegeland (34) og Asle Foss (56).

Da de løp ned til brygga i Korshamn hadde de tilbakelag­t et sted mellom 85 og 90 kilometer.

– Pulsklokke­ne sier litt forskjelli­g. Så vi vet faktisk ikke helt. Men det var en fin tur, sier løperveter­anen Asle Foss, som hadde stått i bresjen for å velge ut løypa.

Kvartetten hadde med seg audnedølen­e Eli Ågedal, Glenn Hårtveit og Terje Høyland fra start. De ga seg etter noen timer, mens Steven Haegeland hev seg med i følget da de kom inn i gamle Lyngdal kommune.

– En drøm

– Det er jo litt artig at vi er de første som gjør dette. For det tror jeg absolutt at vi er. Jeg har alltid hatt en drøm om å løpe Lyngdal på langs, sier mannen bak ideen, Espen Haegeland, vel vitende om at turen hadde blitt halvparten så lang om han hadde tatt turen før årsskiftet, da Lyngdal og Audnedal slo seg sammen.

38-åringen har deltatt på en rekke langløp, og har stort sett vaert med på et langt løp hver eneste sommer. Men i år ble det ikke noe av, på grunn av koronaviru­set. Dermed måtte kreativite­ten tre inn.

– Han har jo ikke fått spilt så mye fotball heller i år, så han har jo boblet over av energi. Det var godt at han fant noe å bruke den på, ler Asle Foss.

Også han og sønnen Øyvind har deltatt på langløp tidligere, og visste litt om hva de gikk til da de bega seg ut på turen.

– Det var jo veldig vanskelig å anslå noe mål på forhånd. Jeg hadde sett for meg at vi ville vaere framme mellom klokka sju og ni på kvelden. Så dette gikk over all forventnin­g, sier Asle.

Vurderte å gi seg

Kvartetten hadde planer om å løpe minst mulig på asfaltveie­r. Og det var først ved Skomrak i Lyngdal at de måtte fravike planen litt. I utgangspun­ktet hadde de vurdert å løpe en del i terrenget derfra og utover, men for å få alle i mål ble det fylkesveie­n de siste kilometern­e.

– Jeg vurderte seriøst å gi meg ved Skomrak. Da var egentlig alt vondt, og det var massevis av blemmer under føttene. Men så sa de at det var bare 15 kilometer igjen, så da bet jeg tennene sammen, og bestemte meg for å klare det. Da vi passerte avkjørsele­n til Hausvik noen kilometer før mål begynte jeg å kjenne at dette var gøy. Det er moro å ha vaert med på noe slikt som dette, smiler Thomas Haegeland, Espens yngre bror, som ikke har noen langløp-erfaring fra før.

Kvartetten var svaert nøye på å ikke havne utenfor Lyngdals grenser. Ved et par anledninge­r var de farlig naer grensen til Haegebosta­d, om lag 50 meter.

– Vi fulgte jo med på kartet for å vaere sikker på at det ikke skjedde. Hadde vi trådt inn i en annen kommune, kunne vi like gjerne ha gitt oss, ler Espen.

– Det ble sagt at vi måtte tenke på at det var russergren­sen, at vi ville bli skutt etter om vi tråkket over, humrer Asle, like etter målgang.

Til tross for over 12 timer i aktivitet i heftig varme var det imidlertid ingenting å si på humøret få minutter etter målpasseri­ng.

Så sa de at det var bare 15 kilometer igjen, så da bet jeg tennene sammen, og bestemte meg for å klare det.

Thomas Haegeland (34)

 ??  ??
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Her kommer Øyvind Foss (34), Espen Haegeland (38), Thomas Haegeland (34, bak) og Asle Foss (56) endelig i mål i Korshamn, over 12 timer etter at de la ut på ferden helt nord i Lyngdal kommune, på grensen til Åseral og Haegebosta­d.
FOTO: TOM ARILD STØLE Her kommer Øyvind Foss (34), Espen Haegeland (38), Thomas Haegeland (34, bak) og Asle Foss (56) endelig i mål i Korshamn, over 12 timer etter at de la ut på ferden helt nord i Lyngdal kommune, på grensen til Åseral og Haegebosta­d.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? På Lyngdals høyeste punkt, Ørnemyrfje­llet (568 meter over havet). Fra venstre: Thomas Haegeland, Terje Høyland, Øyvind Foss, Eli Ågedal, Espen Haegeland og Glenn Hårtveit.
FOTO: PRIVAT På Lyngdals høyeste punkt, Ørnemyrfje­llet (568 meter over havet). Fra venstre: Thomas Haegeland, Terje Høyland, Øyvind Foss, Eli Ågedal, Espen Haegeland og Glenn Hårtveit.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Bak fra venstre: Asle Foss, Thomas Haegeland, Glenn Hårtveit og Terje Høyland. Foran fra venstre: Eli Ågedal, Espen Haegeland og Øyvind Foss.
FOTO: PRIVAT Bak fra venstre: Asle Foss, Thomas Haegeland, Glenn Hårtveit og Terje Høyland. Foran fra venstre: Eli Ågedal, Espen Haegeland og Øyvind Foss.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? De siste kreftene tas ut.
FOTO: TOM ARILD STØLE De siste kreftene tas ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway