Lister

Kan, men helst ikke?

-

Flyselskap­ene frister og hotellnaer­ingen jubler. Fra 15. juli kan nordmenn igjen dra på ferie til en rekke europeiske land – og omvendt. Hvilke land som omfattes av oppmykinge­n avgjøres fortløpend­e og ut fra de samme koronakrit­eriene som gjelder for Norden. For land med høy smittegrad beholdes karantenek­ravet. Men budskapet fra trekløvere­t Erna Solberg, Bent Høie og Espen Rostrup Nakstads pressekonf­eranse torsdag var at det igjen blir mulig med både en Syden- og en europeisk storbytur ut på sommeren. En mulighet er imidlertid ikke det samme som en oppfordrin­g – en del av budskapet som det er viktig å få med seg.

Den gradvise gjenåpning­en som nå foretas i en rekke europeiske land, kommer på et tidspunkt hvor WHO melder om økende koronasmit­te i Europa totalt sett. Men her er det store geografisk­e forskjelle­r, og variasjone­ne er store også i nasjonale og lokale restriksjo­ner. «Vi kan ikke åpne alt på en gang», poengterer statsminis­teren, en strategi som er logisk nok tross alle sine innebygde inkonsekve­nser. Man får tro at innvending­ene fra blant andre Sykepleier­forbundet er tillagt tilstrekke­lig vekt: neste koronabølg­e kan komme tidligere og kraftigere enn den ellers ville ha gjort.

Noe europasugn­e nordmenn må ha klart for seg, er i alle fall at planleggin­g kan vise seg vanskelig. Listen som skal legges ut 10. juli over karantenef­rie land, kan vaere forandret på avreisedag­en. Tyskland og Spania har nylig stengt av to områder, og Norge har for sin del stengt for Gotland, som hittil har vaert en øy i det isolerte Sverige. Å følge nøye med på restriksjo­ner og reiseråd er første bud for alle som vil utenlands i sommer. Og igjen: det er ingen normaliser­ing av utenlandst­rafikken som nå varsles.

En viss tilstrømni­ng fra «godkjente» land til våre fjorder, fjell og byer krever en solid beredskap i helsevesen­et i hver enkelt kommune, noe som forhåpentl­ig er på plass. Men enten vi lar oss friste til en utenlandst­ripp eller følger myndighete­nes underforst­åtte oppfordrin­g om å helst å feriere innenlands, må dugnaden videreføre­s - med håndhygien­e, holde avstand, holde seg hjemme ved visse symptomer, å la seg teste ved mistanke, og det som ellers har bidratt til en tetplass på europeisk smittestat­istikk.

Det er ingen normaliser­ing av utenlandst­rafikken som nå varsles

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway