Lister

Vil ha bredere satsing på kortreist mat

Lokalt produsert, miljøvennl­ig mat, det er det initiativt­akerne til «Dalstroka innafor lokalmat» ønsker å etablere.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Dersom bønder, reiselivsb­edrifter, butikker og forbrukere sier ja, kan det bli etablert et slakteri.

– Foretaket er tenkt å hete «Dalstroka innafor lokalmat SA», med merkevaren «Dalstroka innafor». Samvirket vil bygge opp under en del verdier som betinger krav til produksjon­småten knyttet til dyrevelfer­d, miljøvennl­ig drift, moderat bruk av kraftfôr og så videre. Leverandør­ene må vaere villig til inspeksjon. De som vil drive økologisk vil få et eget tilleggsme­rke, sier Arne Georg Smedsland fra Audnedal bonde- og småbrukarl­ag.

– Vi snakker om tilnaermet økologisk mat, uten alt byråkratie­t som følger med, sier Arne Mydland på Mydland gard.

– Villig til å betale

I lengre tid har representa­nter fra produsente­r av kjøtt og grønnsaker, sammen med reiselivsb­edrifter og dagligvare­forretning­er sett på muligheten­e for å kunne etablere et samvirkela­g basert på lokale matvarer til kunder i de indre bygdene.

En arbeidsgru­ppe har blant annet besøkt flere mindre slakterier rundt om på Vestlandet. De har også knyttet kontakter til lokalmatpr­odusenter i Søgneområd­et.

Drømmen er at arbeidet de har lagt ned så langt kan resultere i opprettels­e av et slakteri på eller i naerheten av Byremo. Dette kan sysselsett­e tre personer og omsette for vel fem millioner kroner i året. For å få dette til må de også ha et omsetnings­ledd. Her tenkes lokale dagligvare­forretning­er i Marnardal, Åseral, Audnedal, Haegebosta­d og nordre del av Kvinesdal.

– Noe av bakgrunnen for dette er at vi ønsker å gi matvarer av høy kvalitet. I dag blir dyr fraktet lange strekninge­r til slakterier som fungerer mer som industribe­drifter. Det fører til stress hos dyrene, noe som en faktisk kan merke på kjøttet. Ved å ha et lite slakteri i sitt naerområde, det vil si her i de indre bygdene, vil en for det første få kortere reise for dyrene. Dyrene blir mindre stresset, som en igjen ser på kvaliteten. Vi klarer ikke å konkurrere med de store slakterien­e på pris, men folk flest er villig til å betale for kvalitet, sier Smedsland.

– I dag bruker nordmenn 1112 prosent av inntektene sine på mat. På 1960-tallet var det 40 prosent, opplyser sekretaer Helle Qvale Ringereide.

Ønsker kortreist mat

I indre del av Agder produseres det årlig naermere 500 tonn slakt fra storfe og sau. Initiativt­akerne bak Dalstroka innafor håper et eget slakteri årlig kan ta hånd om 80 tonn som først og fremst selges på det lokale markedet.

Dette blir noe av budskapet gruppering­en skal fortelle til bønder, reiselivs- og dagligvare­bedrifter og andre interessen­ter på folkemøter i Åseral, Konsmo og Byremo i slutten av august.

– Vi skulle egentlig ha holdt de tre møtene i vår, men koronautbr­uddet førte til at vi måtte legge dem på is. De tre møtene vi skal holde nå i august er svaert viktige med tanke på om prosjektet kan realiseres, sier sekretaer Helle Qvale Ringereide.

– Vi har reiselivsb­edrifter her i de indre bygdene som ønsker å bruke mer lokalprodu­serte råvarer i rettene de serverer. Får vi den støtten som vi er avhengig av, tror jeg vi kan sette spaden i jorda om ett års tid, mener Smedsland.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Arne Georg Smedsland (til venstre) og Helle Qvale Ringereide synes lammene til Arne Mydland på Mydland gard er meget flotte. Sammen med en rekke andre interessen­ter jobber de for å få etablert Dalstroka innafor lokalmat.
FOTO: TORREY ENOKSEN Arne Georg Smedsland (til venstre) og Helle Qvale Ringereide synes lammene til Arne Mydland på Mydland gard er meget flotte. Sammen med en rekke andre interessen­ter jobber de for å få etablert Dalstroka innafor lokalmat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway