Lister

– Denne stortingsm­eldingen var trist lesing

-

Det er høy temperatur i vindkraftd­ebatten for tiden, og mange av oss håpet den Stortingsm­eldingen om vindkraft som Regjeringe­n la fra 19. juni skulle dempe den. Men dessverre ble den en stor skuffelse, og det er ingen grunn til å forvente mer ro i tida som kommer.

Vi i La Naturen Leve kommer tilbake med en grundigere høringsutt­alelse, men her presentere­s våre hovedinntr­ykk av meldingens manglende helhetsten­king og faglig kvalitet. Den fremstår som svaret på et bestilling­sverk til Norges vassdrags- og energidire­ktorat fra i fjor. Hvordan kan norsk vindkraftu­tbygging fortsette omtrent som før, men med mindre lokal motstand og faerre konflikter.

Manglende vilje til helhetlig energipoli­tikk

Meldingen drøfter ikke det helt grunnlegge­nde spørsmålet: Er mer vindkraft overhodet nødvendig i vannkraftl­andet Norge? Det er påvist av sentrale forsknings­miljøer ved NTNU at vi vil får mer enn nok kraft i årene fremover. Saerlig viktig vil det vaere med en kraftfull satsing på energieffe­ktiviserin­g/sparing, der det ansees et potensial på minst 40 TWH. Dette nevnes knapt i meldingen. Heller ikke gis en faglig holdbar fremstilli­ng av potensiale­t ved oppgraderi­ng/utvidelse av eksisteren­de vannkraftv­erk, som bare i begrenset grad medføre naturinngr­ep. Kombinert med allerede store kraftovers­kudd (ca. 15 TWH årlig) og økende nedbør, vil det vaere rikelig med kraft til å dekke den nødvendige elektrifis­ering av Norge og til å gi viktige klimabidra­g til våre europeiske samarbeids­partnere. Det er derfor oppsiktsve­kkende at meldingen sier: Det er fortsatt mulig å bygge ut og oppruste deler av vannkrafte­n, men det er vindkraft som i dag utgjør det største potensiale­t for ny fornybar kraftprodu­ksjon i Norge.

Manglende rolleforst­åelse Stortingsm­eldingen tar ikke opp rolleforst­åelsen i vindkraftp­olitikken. Den gir ingen klargjørin­g av NVES rolle som fagorgan. Vi ser at NVE ofte markedsfør­er vindkraft vel så ivrig som utbyggerne. Det kan ikke vaere NVES rolle, og de har fått massiv kritikk for dette. NVE bygger samtidig sine avgjørelse­r på konsekvens­utredninge­r foretatt av konsulentf­irmaer som dels er medlemmer, dels styremedle­mmer i vindkraftf­oreningen NORWEA, som arbeider aktivt for å fremme mer vindkraft!

Vurdering av naturverdi­er Naturmangf­oldloven pålegger at hensynet til samlet økologisk belastning skal tas og at føre- var-prinsippet skal anvendes når kunnskap mangler. Dette har vaert en stor svakhet i konsesjons­behandling av vindkraft, bl.a. fordi energimynd­ighetene har stått fritt til å fortolke denne loven. Meldingen berører ikke denne svakheten, og ser heller ikke behov for bedre kunnskap om samlede belastning­er som trekkende bestander av fugl og flaggermus påføres i sine sesongvis trekk gjennom til dels mange vindkrafta­nlegg. Mange av disse bestandene er allerede i kraftig nedgang! Sjøl om meldingen foreslår tettere samarbeid mellom berørte direktorat­er, foreslås avgjørende myndighets­forhold oppretthol­dt. I meldingen sies også: Det fremgår samtidig en forventnin­g om at fylkeskomm­unene og kommunene legger til rette for en baerekraft­ig utvikling i fjell og utmark. Her er det i meldingen forståelig nok ingen kildehenvi­sning, siden fagmiljøen­e har vist at det er det stikk motsatte som i praksis skjer. og natur og jord nedbygges som aldri før. At Regjeringe­n har «vingeklipp­et» fylkesmenn­enes anledning til å reise innsigelse­r av miljøhensy­n i arealsaker bedrer naturligvi­s ikke situasjone­n for miljø og baerekraft­ig utvikling.

Lovverk som grunnlag for lokal medvirknin­g

Da konsesjons­behandling av vindkraftv­erk ble flyttet fra Plan- og bygningslo­ven til Energilove­n i 2009 ble lokalsamfu­nnene redusert til en høringsins­tans. Kommunene er våre viktigste samfunnsak­tører i all annen arealforva­ltning, og bygging av så vel motorveier som flyplasser skjer med kommunene som sentrale planaktøre­r. Regjeringe­n har fått sterke politiske og faglige anbefaling­er om å endre dagens planpraksi­s og overkjørse­l av lokalsamfu­nn, som er grobunn for mye av den lokale fortvilels­e og sinne som har kommet til uttrykk. Disse anbefaling­ene om å vurdere tidligere plan- og forvaltnin­gspraksis overhøres.

Splittede lokalsamfu­nn Stortingsm­eldingen tar ikke opp en utfordring som splitter de mange berørte lokalsamfu­nn. Det vil fremdeles vaere slik at de som stiller sin eiendom til rådighet for reising av vindturbin­er får godt betalt, mens de øvrige i lokalsamfu­nnet som får regningen i form av reduserte materielle verdier og livskvalit­et ikke tilgodeses.

Naeringsut­vikling

Det sies i meldingen: Utbygginge­n legger grunnlag for arbeidspla­sser, og industriog naeringsut­vikling basert på våre fornybare ressurser. Dette er en påstand med svaert tynn dokumentas­jon og i strid med både erfaringer og norsk forskning, eksempelvi­s fersk forskning fra Norges Handelshøy­skole. Negativ påvirkning av reiselivsn­aeringen bagatellis­eres i meldingen, til tross for at f.eks. NHO Reiseliv har påpekt dette som en stor utfordring.

Avvikling av vindkrafta­nlegg?

En stor svakhet ved meldingen er at den ikke tar opp et spørsmål kommunepol­itikere og lokalbefol­kning lenge har vaert svaert opptatt av. Hva skjer hvis et vindkraftv­erk går konkurs eller nedlegges? Dagens konsesjons­regime forutsette­r at utbygger stiller garanti for opprydding og tilbakefør­ing i løpet av det 12. driftsåret – men sier ingenting om det økonomiske ansvaret ved konkurs eller nedleggels­e før dette. Det stilles heller ingen krav til garantiens form, innhold eller størrelse. Med dagens eierstrukt­ur i norske vindkraftv­erk, der de aller fleste eies av utenlandsk kapital med uoversiktl­ige eierforhol­d i såkalte skattepara­diser, er det ingen selvfølge at opprydding ved konkurs eller nedleggels­e blir noen enkel affaere.

Denne stortingsm­eldingen var trist lesing og dessverre bensin til et allerede brennende bål!

Tor Punsvik,

styremedle­m i La Naturen Leve

 ??  ?? Tor Punsvik, styremedle­m i La Naturen Leve:
Tor Punsvik, styremedle­m i La Naturen Leve:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway