Lister

Testing må påbys

-

Ien tid med vakthold på grensen og bekymring for at folk skal vise en slappere holdning til smittevern­reglene, har svensk helseperso­nell kunnet dra på jobb til Norge uten forhåndste­sting. Nylig kom det melding om tilfeller ved to av landets sykehus, hvor en sykepleier og en lege har testet positivt etter å ha vaert noen dager i jobb. Selv for et av de hardest rammede landene i Europa, har norske myndighete­r ikke funnet det nødvendig med et krav om testing eller karantene for arbeidstak­ere på helsesekto­ren. Et råd om hva den enkelte arbeidsgiv­er «bør» kreve, har vaert ansett tilstrekke­lig. Unntaksbes­temmelsen i et ellers ganske strengt og rigid regelverk gjelder dermed for vikarer ved både sykehus, legevakt og hjemmesyke­pleie.

Først og sist handler det om størst mulig trygghet, det vaere seg for sykehuspas­ienter eller brukere av hjemmetjen­ester med innleid, utenlandsk personell

Norsk helsevesen har i mange år vaert avhengig av forsterkni­nger utenfra, med Sverige som fremste bistandsyt­er. Ikke minst i sommertide­n er vikarbehov­et stort, og etter en koronavår med formidabel innsats fra – og slitasje på – de ansatte kan sikkert ferieavvik­ling og vaktlister by på noen ekstra utfordring­er. At nabolandet har personell å avse i disse tider, kunne vaere verdt noen refleksjon­er i seg selv, kanskje på begge sider av grensen.

Etter gjeldende regler kan en arbeidsgiv­er gi unntak fra karantenep­likten for «personer som er strengt nødvendige for å kunne oppretthol­de forsvarlig drift av funksjoner knyttet til liv og helse». Da blir det mer enn paradoksal­t når en svensk sykepleier testet positivt etter en uke på jobb og 15 kolleger måtte ut i karantene og avdelinger stenges ved Sandnessjø­en sykehus.

I den trinnvise gjenåpning­en åpnes nå grensene for besøkende fra det øvrige Norden unntatt Sverige – bortsett fra personell som skal betjene syke og sårbare. Nå signaliser­er Helsedirek­toratets Espen Rostrup Nakstad at også en fersk presiserin­g i regelverke­t kan vaere utilstrekk­elig og at et påbud om testing vil bli vurdert. Dette er noe Sykepleier­forbundet har tatt til orde for siden koronautbr­uddet og krisetilta­kene i mars. Det handler om ensartet praksis ved landets sykehus og helseinsta­nser. Og først og sist handler det om størst mulig trygghet, det vaere seg for sykehuspas­ienter eller brukere av hjemmetjen­ester med innleid, utenlandsk personell.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway