Lister

Kald politikk i Lyngdal

- Eivind Husøy, Arbeiderpa­rtiet Steinar Bjørnstøl, Venstre Marius Thoresen, Rødt

Vårt leserinnle­gg om at KRF og Høyre stemte imot å øke midlene til de svake grupper i Lyngdal, har skapt uro i KRF og Høyres leir. I flere avisinnleg­g fra deres politikere kan vi lese at de føler seg uthengt som kalde politikere og mener de selv også ivrer for «varme og hjertegodh­et» og at dette ikke er noe AP, V og Rødt har monopol på.

Høyres Roger Abusland påstår at vi tre har sagt vi slutter i politikken hvis vi ikke får våre forslag igjennom - dette må i beste fall vaere ønsketenkn­ing fra Høyre - vi skrev i vårt leserbrev at (sitat) «hvis den tid kommer at vi mener det smerter lite å si opp assistente­r og sosionomer når vi vet at dette rammer de barna som sliter - ja da slutter vi i politikken» Vi kan forsikre våre velgere og innbyggere i Lyngdal at vi aldri vil føle og mene at det smerter lite i å ta fra de svakeste . Tvert imot – vi skal love at vi også i fremtidige diskusjone­r i kommunesty­ret skal minne våre kolleger fra KRF og Høyre om at politikk er verdivalg , og at det faktisk er mulig både å få et budsjett i balanse og samtidig prioritere de som sliter.

Faktum er at vårt forslag i Lyngdal kommunesty­re pålydende 3,9 millioner

Det må vaere lov å kalle en spade for en spade.

som blant annet skulle øremerkes til «tidlig innsats» - deriblant sosionomst­illing og assistente­r -ble nedstemt fra KRF og Høyre. Er det posisjonen­s definisjon av «varme og hjertegodh­et»?

Vi foreslo å tilby: 0,85 millioner til huslån for vanskeligs­tilte - men ble nedstemt.

Vi kjenner eldre i kommunen som ikke får oppfylt sine ønsker om en bedre omsorgstje­neste, barn som sliter på skolen og ikke får den støtte de selv sier de trenger, familier med dårlig økonomi som ikke får bostøtte, brukere som sier at Bpa-ordningen ikke fungerer - senest i går fikk en vite at en familie nylig har fått redusert sitt Bpa-tilbud drastisk og er fortvilet for fremtiden, en annen barnefamil­ie måtte nylig flytte til Vennesla (og får allerede nå god hjelp der) etter flere års kamp om å få et bedre tilbud for hjelpetren­gende barn i familien i Lyngdal. Lista er mye lengre.

Disse menneskene får ikke et tilbud de burde ha – men likevel kan posisjonen skryte av at kommunen «leverer lovpålagte oppgaver.»er det dette Høyre sikter til når de i sitt leserinnle­gg snakker om «varme og hjertegodh­et»? Høyres gruppelede­r Bodil Stensrud forsøker nemlig å berolige innbyggern­e i Lyngdal - for hun konkludere­r i sitt leserinnle­gg med at (sitat) «Lyngdal kommune leverer alle lovpålagte oppgaver til innbyggern­e.»

Det høres ut som om posisjonen­s fremtreden­de politikere tror at siden Lyngdal kommune leverer lovpålagte tjenester ja, da har alle det godt og vel i Lyngdal! Naiviteten­s tid er visst enda ikke forbi, tenker kanskje noen – vi oppfatter imidlertid dette som ren ansvarsfra­skrivelse – de vet så godt at mange sliter, men unnskylder seg med at alle får lovpålagte tjenester. Er dette «aerlighete­n» som Høyre etterlyser i sitt leserinnle­gg?

De fleste som jobber med kommuneøko­nomi og tjenesteut­vikling vet at selv om de kommunale tjenester oppfyller lovens minstekrav, er dette dessverre ikke en garanti om at de svakeste , de som trenger hjelp mest – får den hjelp de burde. Vi har også sagt at vi er ekstra skuffet over KRF sine representa­nter som velger å si nei til økte bevilgning­er til «tidlig innsats» når de har snakket varmt om dette før. Halvparten av kommunesty­regruppa deres har jo laererut dannelse ,og da er det ekstra rart at de ikke velger å støtte opp om skoletilta­kene. Men er det å «rakke ned på politikere»? Det må vaere lov å kalle en spade for en spade.

Det må også vaere lov å si vi er overrasket over KRF . Vi kjenner ikke lenger igjen profilen og grunnverdi­ene til partiet. Tidligere var KRF vår medspiller i kampen for de svake i samfunnet. Nå har de dreid over i en annen retning mot en kaldere Høyre-politikk der andre verdier står i sentrum . Det er vi lei oss for på vegne av de som trenger ekstra hjelp i Lyngdal kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway