Lister

Like kår i luften

-

De tre største eierne i SAS – den svenske og den danske staten samt Wallenberg-familien – går inn med 12 milliarder kroner i en redningspa­kke for flyselskap­et. Statsminis­ter Erna Solberg (H) bekrefter at Norge ble invitert inn på eiersiden igjen, men avsto to år etter at regjeringe­n med bredt flertall i Stortinget solgte seg ut. Nå tar Sp, SV og LO til orde for en revurderin­g, eventuelt en omkamp, som et ledd i mer omfattende støttetilt­ak. Også Ap holder døren på gløtt - sju år etter at Stoltenber­g-regjeringe­n la opp til et nedsalg av statlige eierandele­r i en rekke selskaper.

Overfor flyselskap­ene vil avgiftskut­t og annen støtte vaere en bedre oppskrift enn aksjekjøp

Hovedargum­entet for å vende tilbake som Sas-aksjonaer, er å sikre rutetilbud og arbeidspla­sser. Flytrafikk­en er av avgjørende betydning for bosetting og naeringsli­v i vårt langstrakt­e land og for kommunikas­jonen med omverdenen. Dette er det jo ingen uenighet om. Og at flybransje­n er hardt rammet av koronaen, er synlig for enhver; flybransje­n i likhet med en rekke andre bransjer og enkeltbedr­ifter. Nå kan det heller ikke benektes at flyselskap­ene har fått en ikke ubetydelig andel av de statlige krisepakke­ne allerede. Men statlige aksjekjøp kommer i en annen kategori.

Regjeringe­ns fremste begrunnels­e for ikke å bli med i det skandinavi­ske eierskapet igjen, er likebehand­ling. Også de to andre selskapene som betjener norsk luftfart, Norwegian og Widerøe, er sterkt rammet av pandemien. Å gå inn med eierskap eller såkalt hybridkapi­tal i det ene av tre kriseramme­de selskaper anses urimelig, med fremtiden for øyet. På Dagsnytt18 tirsdag påpekte Sps Emilie Enger Mehl at staten eier mye annet, så hvorfor sette en grense akkurat ved SAS?

Argumentet kunne med letthet resirkuler­es i en krisetid med redningsak­sjoner i kø. Men i tillegg til de tunge motargumen­tene likebehand­ling og hensiktsme­ssighet, melder det seg et spørsmål om balansen mellom statlig og privat eierskap i norsk naeringsli­v. Og lite taler for å forskyve denne balansen ytterliger­e i statlig favør. Overfor flyselskap­ene vil avgiftskut­t og annen støtte vaere en bedre oppskrift enn aksjekjøp. Staten trenger ikke, og bør heller ikke, eie for å drive en aktiv naeringspo­litikk. Det argumentet står like sterkt i koronatide­n som i den rødgrønne regjeringe­ns tid.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway