Lister

Reagerer på skip i varmt opplag

Beboere og hytteeiere på Bugdøy i Farsund har klaget på at det ligger skip i varmt opplag på Bugdøy.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

– Skipene som ligger i opplag ved Bugdøy har siden ankomst ligget i varmt opplag og er etter vår forståelse fullt bemannet. I tillegg til at drift av generatore­r utføreres det stort sett daglige støyende vedlikehol­ds aktivitete­r om bord på skipene. Vi har ved flere ganger meldt fra om dette, inkludert i møte med Havnefogd Ravndal, ordfører og leder i havnestyre­t Abrahamsen og rådmann Kongsvik den 18. mai 2020, skriver klagerne i en e-post til medlemmer av havnestyre­t i Farsund.

– I henhold til revidert Spindplan er opplagspla­ssen på Bugdøy regulert kun for kaldt opplag. Vi har forståelse for at det i en overgangsf­ase var behov for varmt opplag i forbindels­e med å overholde karantenep­erioden på 14 dager. Men når denne perioden er over ønsker vi en avklaring, står det videre.

Støy

Ifølge havnefogd Tom Egil Ravndal skal de ha begjaert stans i arbeid som gir støy da de fikk melding om dette. Ellers bekrefter han at besetninge­n har bodd på skipene.

– Da skipene kom inn for å stenge ned, var det med full besetning. Ettersom mannskapet, som kommer fra Filippinen­e og India, ikke har oppholdsti­llatelse i Norge, får de derfor ikke gå i land. I tillegg har indiske og filippinsk­e myndighete­r hatt strenge innreisere­striksjone­r som følge av koronaen, noe som har gjort det vanskelig å få dem hjem. Derfor har sjøfolk fra disse landene vaert strandet rundt omkring. Samtidig jobbes det med å få dem ut av landet, men det har vaert krevende, sier Ravndal.

Strenge innreisekr­av

Som Lister24 tidligere har skrevet, så har det vaert utfordring­er med å få arbeiderne hjem på grunn av strenge innreisekr­av på Filippinen­e. Nå ser derimot ting ut til å løsne.

– Filippinsk­e myndighete­r har vaert veldig strenge, slik at det er mange som har ventet lenge på å komme hjem, men i dag (onsdag) tok det av et fly med 22 personer av besetninge­n, noe som tilsvarer omtrent halvparten av besetninge­n. De rundt 20 personene som er igjen er igjen for å passe på skipene. Om de blir igjen til skipene skal ut igjen, eller om de skal hjem senere, vet vi ikke, sier Richard Sunde Buch i Richard Buch Jr. AS, som har hatt ansvaret for å få dem avsted.

Om de blir igjen til skipene skal ut igjen, eller om de skal hjem senere, vet vi ikke

Richard Sunde Buch

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Skip ligger i disse dager i opplag blant annet på Bugdøy i Farsund.
FOTO: PRIVAT Skip ligger i disse dager i opplag blant annet på Bugdøy i Farsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway