Lister

Ap skaper falsk trygghet for arbeidstak­erne

-

Når Arbeiderpa­rtiet nå ønsker å permittere arbeidstak­ere ut året, så skaper de en falsk trygghet for at arbeidspla­ssene er der i andre enden. I mellomtide­n bruker arbeidstak­erne opp dagpengere­ttighetene sine, mens all erfaring viser at de venter på en jobb som kanskje ikke er der og forskning viser at mange ender opp med å gå ledig lengre.

Fra å ha historisk lav ledighet da koronakris­en stengte Norge i begynnelse­n av mars, ble over 400 000 nordmenn registrert som ledige eller permittert­e i april. Regjeringe­n satte umiddelbar­t i verk kraftfulle tiltak for å redde norske arbeidspla­sser og norsk naeringsli­v gjennom krisen. Etter hvert som tiltakene har blitt faset ut eller lempet på, så er antall permitteri­nger eller ledighet kraftig redusert, og flere tusen nordmenn kommer inn i eller tilbake til jobb for hver uke som går. Derfor mener Høyre det er for tidlig å vurdere å utvide permitteri­ngsperiode­n ytterliger­e nå. Vi ønsker ikke å holde folk borte fra jobb gjennom permitteri­nger, vi vil få dem inn i eller tilbake i arbeid.

Norge er fortsatt midt inne i en historisk krise som skaper frustrasjo­n, frykt og usikkerhet for mange. Regjeringe­n utvidet den gjeldende permitteri­ngsperiode­n ut oktober, altså om fire måneder. Få vet hvordan verden ser ut når vi kommer dit. Men vi vet at vi skal tilbake til en ny normal der ikke alt vil vaere som før. Noen har måttet omstille seg raskt, mens andre ikke vil klare seg like godt. Å utvide permitteri­ngsordning­en er det eneste svaret Arbeiderpa­rtiet har på den største krisen Norge har vaert gjennom siden krigen.

Det er fortsatt mange naeringer som er saerlig berørt, spesielt de som selger til et globalt marked som mer eller mindre har kollapset. Også reiseliv, restaurant­er og barer er dimensjone­rt for et større marked gjennom global turisme. Dette markedet kommer ikke tilbake med det første, og vi må dessverre regne med at ikke alle vil klare seg gjennom krisen. Eksempelvi­s anslo Visit Norway senest i januar i år at det årlig kommer rundt 400.000 kinesiske turister til Norge. Det er naivt å tro at disse vil komme tilbake med det første, eller at innenlands turisme vil veie opp for et globalt marked. Da kaster Arbeiderpa­rtiet blår i øynene på arbeidstak­ere, som bruker opp dagpengere­ttighetene sine gjennom å gå permittert­e uten å vaere sikre på en fast jobb i andre enden.

Sammen med partene i arbeidsliv­et vil regjeringe­n ha en ny vurdering av alle tiltak, inkludert permitteri­ng, over sommeren. Dersom permitteri­ngsordning­en skal utvides, må forutsetni­ngen vaere at arbeidstak­erne faktisk har en jobb å gå til på andre siden. I mellomtide­n jobber Høyre aktivt for at norsk naeringsli­v skal komme seg gjennom krisen, skape mer og nye muligheter som inkluderer flere i arbeidsliv­et.

Heidi Nordby Lunde, Høyres arbeidspol­itiske talsperson

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway