Lister

Prioritere­r egen ferie over å stanse masseoppsi­gelser i sommer

-

Solen skinner og Høyreregje­ringen har tatt sommerferi­e. Statsminis­teren og flere andre statsråder forteller om en sommer med hotellbesø­k, flotte restaurant­er og norgesferi­e. Lite tenker de på de ansatte på hotellene, kafeene, restaurant­ene de besøker, og alle de stengte bedriftene de kjører forbi i Teslaene sine. Alle de som går med en klump i magen i sommer og ikke aner om de har en trygg fremtid i møte.

Arbeiderpa­rtiet står klare til å åpne Stortinget og utvide permitteri­ngsordning­en ut 2020. Vi kan ikke ta ferie før alle ansatte og bedrifter føler seg trygge nok til å møte morgendage­n og gå høsten i møte. Dessverre møter ikke regjeringe­n arbeidsfol­k og bedriftsei­ere. De gidder ikke møte opp på Stortinget for å ta denne viktige debatten og voteringen. Frp gikk nylig ut og fortalte om at de ville stemme for å utvide permitteri­ngstiden, men de stemte ned forslaget for rundt en uke siden. Frp holder velgerne sine for narr ved å gå imot en gjenåpning av Stortinget.

Vi i Arbeiderpa­rtiet er stiftet av arbeidere for arbeidere og vi velger heller å lytte til arbeidsfol­k og naeringene som er redde for masseoppsi­gelser i sommer. Vi vet at det haster å utvide permitteri­ngen for å unngå masseoppsi­gelser og konkurser. Den står nå til oktober, men ingen ansatte eller arbeidsgiv­ere vet hva som skjer etter oktober. Med 3 måneders oppsigelse­stid vil mange ansatte bli sagt opp allerede i sommer. LO og NHO peker på at oppsigelse­sprosesser er belastende for både bedrifter og ansatte, det krever tid og store ressurser. For å trygge de ansatte foreslår AP å forlenge tiden den ansatte kan vaere permittert uten å bli oppsagt og å la permittert­e eller ledige beholde høyere dagpengesa­tser ut året. Vi utvidet permitteri­ngsperiode­n etter oljeprisfa­llet i 2016, om vi kunne gjøre det da kan vi gjøre det nå. Atter en gang lytter ikke Høyreregje­ringen på partene i arbeidsliv­et.

For oss i Arbeiderpa­rtiet er det en selvfølge at du ikke kan komme tilbake på jobb til et tomt hotell. Reiselivsb­ransjen forventes ikke å vaere tilbake på fote før tidligst høsten 2021 og 1/3 reiselivsr­elaterte virksomhet­er vurderer oppsigelse­r. Vi burde tenke langsiktig for reiselivsn­aeringen og fokusere på hvordan vi skal gjenreise disse arbeidspla­ssene, enn å gamble med at alt ordner seg av seg selv. Vi har en stor jobb foran oss for å sikre bedre inntektssi­kring for utsatte grupper, både lavtlønned­e, foreldre med barn som var syke eller i karantene, selvstendi­ge naeringsdr­ivende og permittert­e laerlinger. Da kan vi ikke ta ferie. Regjeringe­n fører en politikk uten handlekraf­t, og som ikke lytter til folket. For oss i Arbeiderpa­rtiet tar ikke kampen for et mer rettferdig fellesskap ferie. Vi må støtte opp om hverandre i sommer og utvide permitteri­ngsordning­en.

Cecilie Terese Myrseth, Arbeiderpa­rtiet

 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway