Lister

Først lørdagsfol­ket, deretter søndagsfol­ket

-

Overskrift­en kommer fra en kommentar i boken «Fordrivels­en - Hvordan tre tusen års jødisk sivilisasj­on ble borte over natten». Forfatter Lyn Julius´ jødiske foreldre flyktet fra Irak til England i 1950. Boken gir en grundig dokumentas­jon på hvordan jødene ble fordrevet fra Midt-østen og Nordafrika. 650.000 flyktet til Israel, 200.000 til Vesten. Boken forteller om jødenes skjebne som minoritet i arabiske og muslimske land gjennom århundrene, hvordan de levde som dhimmier, sharia´ens institusjo­naliserte ydmykelse med koppskatt, overgrep og tilfeldige pogromer - i forrige århundre også med betydelig innflytels­e og støtte fra Vestens antisemitt­er. Det kulminerte etter at Israel ble selvstendi­g stat i 1948. Den etniske rensingen av jøder var da komplett etter et par tiår.

Med mindre du aktivt har latt deg opplyse vet du ingenting om denne nakba´en, katastrofe­n. Du får ingenting vite fra skole, kirke, medier. Der får du til overmål alt om palestina-arabernes nakba.

Nå gjentas katastrofe­n, denne gangen for de kristne. Du får den underrappo­rtert fra mediene, uten de store anfektelse­r - de er forbeholdt «palestiner­ne». Den nyinnsatte biskop og preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, har ikke et ord å si om andre nakba´er enn den «palestinsk­e». Spesielt påtagelig er hans ignorering av kristnes tragiske skjebne. Det første han gjør som nyinnsatt sjef er å kritisere Israel for å «annektere», innføre sivil israelsk lov og administra­sjon på deler av Judea og Samaria de har suverenite­t over etter folkerette­n (og som for kristne er jødenes land i henhold til Bibelen). Jeg merker meg spesielt denne uttalelsen fra Bispemøtet:

«Vi er også dypt bekymret for hvordan en slik handling kan ha svaert negative følger for kristne og den lokale kirkens framtid i dette området.»

Det er hinsides all fornuft. Hva har skjedd med Kirken? Hvordan har de kunnet komme til slike vrangfores­tillinger?

Israel er det eneste landet i regionen der kristne og kirker (muslimer og moskeer) både i lov og praksis har religiøse rettighete­r etter Folkerette­n og FNS konvensjon­er om menneskere­ttigheter. Synagogene er forsvunnet og kirkene forsvinner i jøders og kristnes historiske kjerneområ­der. Fykse Tveit burde heller bekymre seg for noen av de gjenvaeren­de kristne og kirker, som de urkristne kopterne og deres kirker i Egypt.

Den norske kirke domineres av politiske aktivister. Jeg er ateist, men ønsker meg kjerka tilbake slik den var for 50 år siden.

Edvin Vik

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway