Lister

Lettet over Nve-avslag

Fylkesmann­en i Agder har kommet med et pålegg om dokumentas­jon på støyreduse­rende tiltak til Velde Fjellborin­g.

- RUBEN DUVOLD ruben@lister24.no

Runar Nilsen (Frp) er svaert fornøyd med Kvinesheia­avgjørelse.

I påpekninge­n skrevet av miljøverna­vdelingen for Fylkesmann­en i Agder står det:

– Fylkesmann­en anser Velde Fjellborin­g sin aktivitet med lasting på natt som et brudd på forurensin­gsforskrif­ten § 30-7 inntil virksomhet­en kan fremlegge tilstrekke­lig dokumentas­jon på at støykraven­e overholdes.

– Videre påpeker vi at fire timer kveldsarbe­id vil vaere et brudd på virksomhet­ens driftstide­r, og kan dermed også vaere et brudd på støygrense­ne for kveld.

Jan Lindland fra Lindland Maskin svarer at de ikke vil ha noen problemer med å gi denne dokumentas­jonen.

– Velde setter pris på muligheten til å kunne oppklare misforståe­lser, og til å besvare de spørsmål som er reist på en oversiktli­g måte. Vi samarbeide­r tett med fagkyndige i Brekke & Strand for å gi grundige og gode svar, og vil selvfølgel­ig gi en tilbakemel­ding innen fristen 23. juli.

Lister har også prøvd å få kontakt direkte med Velde Fjellborin­g i denne saken, uten å få svar på hverken e-post eller over telefon.

Krever svar

En liste på seks punkter har blitt sendt i retning Velde Fjellborin­g a/s med påleggelse om opplysning­er. Dette gjelder: • Fremtidspl­an for støymåling • Støyskjerm­ens størrelse • Dokumentas­jon på at de holder seg til tre timers kveldsarbe­id

• Driftslogg fra de siste fire månedene

• Redegjørel­se på hvor mange timer bedriften kan laste på lørdager og søndager • Redegjørel­se for om lasting på dumper og lasting på båt er tilstrekke­lig skjermet med dagens løsning, sammenhold­t med forventnin­gene til skjerming da støyrappor­tene ble utarbeidet

Støy

Flere ganger i år har det vaert snakk om støyen som kommer fra industriom­rådet utenfor Lyngdal. Allerede 8. mai skrev Lister om at Fylkesmann­en lempet på støykraven­e med fem desibel og dermed tillot lasting og utskiping av steinmasse­r fra Hausvik industriom­råde 26 søndager i løpet av et år.

Velde Fjellborin­g har fått klager på støy mot seg også ved flere tidligere tilfeller fra de som har hytter i området. Kristi Himmelfart­sdag i år ble driften startet tre kvarter før de egentlig hadde lov til å starte. Denne situasjone­n har velde fjellborin­g beklaget til Lister.

Naboklager

Gjentatte bekymrings­meldinger fra naboene rundt Hausvik industriom­råde har blitt sendt inn til fylkesmann­en, om at de driver støyende arbeid på tider hvor de ikke har lov til dette. I tillegg til klager på for høye støynivåer generelt, med bilde og videobevis for å støtte opp om dette.

Tone Drangeslan­d har tidligere gått hardt ut mot driften fra Velde fjellborin­g, og støyen det lager for henne som hytteeier i området. Hun har blant annet fortalt til Lister at det er er en prosess de har stevd med i en årrekke, og at hun føler hun aldri får fred.

Velde Fjellborin­g har frem til 23. juli med å sende inn denne dokumentas­jonen til Fylkesmann­en i Agder. Dersom ikke dokumentas­jonen kommer inn innen den tid, kan Fylkesmann­en vurdere å kreve tvangsmulk­t på 50.000 kroner.

Velde setter pris på muligheten til å kunne oppklare misforståe­lser.

Jan Lindland

 ??  ??
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Velde Fjellborin­g har nå fått direkte beskjed fra fylkesmann­en om å gi dokumentas­jon rundt støyet fra industrian­legget.
FOTO: TOM ARILD STØLE Velde Fjellborin­g har nå fått direkte beskjed fra fylkesmann­en om å gi dokumentas­jon rundt støyet fra industrian­legget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway