Lister

Mer vann i vinden

-

Hva kan dempe fremtidige vindkraftk­onflikter, slik de nå utspiller seg i mange lokalsamfu­nn og i rikspoliti­kken? Primaert to grep: En vesentlig innstramni­ng i konsesjons­reglene, noe regjeringe­n legger opp til i en fersk stortingsm­elding - og skatteregl­er som gjør det lønnsomt med en bedre utnyttelse av eksisteren­de vannkraft. Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) anslår at en oppgraderi­ng av kraftverk og enkelte nye anlegg kan gi et årlig tilskudd på 11 terawatt-timer til strømforsy­ningen. Ntnu-professor Leif Lia, med vannkraft som fagfelt, opererer med 15-20 terawatt-timer. Da dreier det seg om 10 prosent av den totale kraftprodu­ksjonen – tilsvarend­e strømmen fra alle ferdigstil­te og påbegynte vindparker til sammen.

Signaler fra stortingsh­old, tyder nå på en tverrpolit­isk, for ikke så si full oppslutnin­g om nødvendige endringer i skatteordn­ingen

Å hente ut denne vannkrafte­n innebaerer små - eller knapt synlige – naturinngr­ep sett opp mot de store og konfliktfy­lte prosjekten­e i tidligere årtier, og mot vindkraftp­rosjektene i vår tid. Konflikten mellom klimapolit­ikk og hensynet til natur og miljø kan med andre ord reduseres til et minimum. Så hva hindrer en omfattende satsing på vannkraftr­eserven? Det gjør først og fremst grunnrente­n, den skatteordn­ingen som skal sørge for at utbyttet av visse naturressu­rser tilfaller samfunnet.

I et Nrk-innslag forleden stiller både kraftselsk­aper og professor Lia seg positiv til selve prinsippet. Men ordningen ble utformet i vannkraftu­tbyggingen­s barndom, og ny vannkraft beskattes himmelhøyt over vindkraft. Knapt noe har nå en så kraftig beskatning som vannkraft i fastlandsd­elen av vannkraftn­asjonen Norge. Denne skjevheten har tilsynelat­ende gått litt under radaren i den offentlige debatten, både i den første entusiasme­n og den påfølgende striden rundt vindturbin­er.

Med rette etterlyses det mer likhet i rammevilkå­rene som et virkemidde­l i den videre omstilling­en mot fornybarsa­mfunnet; mer likhet mellom vannkrafts­elskapene som i all hovedsak eies av kommuner, fylker og staten – og vindkrafts­elskapene med overvekt av utenlandsk storkapita­l på eiersiden. Signaler fra stortingsh­old, tyder nå på en tverrpolit­isk, for ikke så si full oppslutnin­g om nødvendige endringer i skatteordn­ingen. Dette bør gi håndfaste resultater når saken kommer opp til behandling i høstsesjon­en.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway