Lister

En gåtur gjør godt

-

«God helse og livskvalit­et er viktig for den enkelte. Helsa og livskvalit­eten til befolkning­a har innverknad på samfunnsut­viklinga, og blir sjølv påverka av korleis samfunnet endrar seg.»

Slik begynner Folkehelse­meldinga som Regjeringe­n fremla for Stortinget i fjor, og i vår kom Regjeringe­n med sin handlingsp­lan for fysisk aktivitet. Målet er «et mer aktivitets­vennlig samfunn der alle uavhengig av alder, kjønn, funksjonsn­ivå og sosial bakgrunn gis mulighet til bevegelse og fysisk aktivitet.»

Stortingsm­eldinger og handlingsp­laner er viktige, men de skaper ikke god folkehelse av seg selv. Det kreves konkrete tiltak som får oss mer fysisk aktive, og tiltakene må treffe oss på en måte som inspirerer oss og gjør at vi får lyst til og gleder oss til å vaere fysisk aktive.

Det er viktig at hver enkelt finner en aktivitet en liker og mestrer. Da blir det mulig å oppretthol­de aktivitete­n over lengre tid. Hvis aktivitete­n også er forbundet med noe sosialt og litt kaffe blir det fort mer lystbetont og hyggelig for de av oss som ikke er så flinke til å vaere fysisk aktive på egen hånd.

Mange kjenner nok på en dårlig samvittigh­et for alt de ikke får gjort. Det blir ikke god folkehelse av å føle at en ikke strekker til. Da er det godt å ha mennesker som kan oppmuntre og inspirere, og som gjør det trivelig å komme seg opp av sofaen og ut i aktivitet.

I Nasjonalfo­reningen for folkehelse­ns mange helselag har vi trofaste turgåere som stiller opp uke etter uke hele året gjennom. Der møtes mennesker til hyggelig samvaer med fysisk aktivitet som

Fra årets hjertemars­j i Grindheim helselag

er tilpasset den enkelte. Helselagen­es gågrupper er av de aller mest populaere aktivitets­gruppene, og der er det plass til alle, uansett alder! Noen går langt og andre går kort, noen går fort og noen rusler. Men alle får beveget seg ut fra sine forutsetni­nger, og alle er hjertelig velkomne!

Folkehelse­meldingen slår mange slag for det å gå. Noen trives med å gå tur alene mens andre liker å gå tur i fellesskap med andre. Vi lar Søren Kierkegaar­d inspirere oss til mange fine gåturer fremover:

«Tap for all del ikke lysten til å gå: jeg går meg til det daglige velbefinne­nde hver dag og går fra enhver sykdom; jeg har gått meg til mine beste tanker og jeg kjenner ingen tanke så tung at man ikke kan gå fra den.»

God sommer!

Torhild Iveland Styremedle­m og folkehelse­kontakt Nasjonalfo­reningen for folkehelse­n Agder fylkeslag

 ?? FOTO: ANNE LISE FUGLESTAD ??
FOTO: ANNE LISE FUGLESTAD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway