Lister

Gjenåpnet Nostalgilå­ven i helgen

For sju måneder siden brant Nils Oskar Linjords Nostalgilå­ve i Haegebosta­d ned. Lørdag ble livsverket hans gjenåpnet.

- BERTINE MIDTTUN bertine.midttun@lister24.no

På Amerikas nasjonalda­g ønsker Nils Oskar Linjord velkommen inn til den nye Nostalgilå­ven på Nøkland i Eiken. Låven er innredet som en amerikansk diner. Vinylplate­r pryder taket, og amerikansk­e vimpler strekker seg langs veggene. Nostalgilå­ven er som en reise tilbake til Amerika på 1960-tallet.

– I dag har jeg en skikkelig god følelse! Det har vaert en knallhard prosess med å få låven opp igjen, men nå er vi endelig klare for å åpne, smiler en forventnin­gsfull Linjord.

Brant ned

Natt til 1. desember i fjor brant Linjords livsverk ned til grunnen. Nostalgilå­ven rommet blant annet en stor samling av gamle gjenstande­r, en landhandel, diner og bensinstas­jon.

– Jeg bestemte meg ganske fort etter brannen at Nostalgilå­ven måtte gjenoppstå. Det er ikke for mye som skjer her oppe, og låven var på vei til å bli et sosialt samlingspu­nkt for bygda.

Linjord fikk bare reddet ut noen få gjenstande­r ut av bygget, mens resten forsvant med brannen. I et intervju med Lister i desember i fjor, fortalte han at «Alle gjenstande­ne, jeg har ikke det eksakte antallet, men det er snakk om tusenvis, er helt uerstattel­ige(..)».

Til tross for at få gjenstande­r ble reddet fra brannen, presentert­e Linjord en helt ny samling i forbindels­e med gjenåpning­en.

– Det har jo bare gått sju måneder - hvordan har du fått tak i alt dette?

– Jeg har en del kontakter fordi jeg er aktiv i et «samlermilj­ø». Dessuten har jeg kjøpt en del. Folk har også vaert rause og bidratt med gamle ting. Samlingen er jo ikke like stor som den var før brannen, men det er en god begynnelse, humrer Linjord.

Nils Oskar Linjord

Amerika

Odin Refsnes og Ellen Kylland fra Åseral hadde planer om å besøke Nostalgilå­ven dagen etter brannen. Dette skjedde naturligvi­s ikke, så de tok heller turen under gjenåpning­en.

– Det er veldig flott sted, kommentere­r Refsnes.

De sitter ved et typisk amerikansk bord sammen med Norma Brita Klungland fra Lyngdal og Sigbjørn Eilertsen fra Kvinesdal.

– Denne plassen forteller om forholdet vi har til Amerika. Mange dro jo fra Sørlandet og over til Amerika på 1960-tallet. Det er fint at Nostalgilå­ven kan represente­re dette, mener Klungland.

Hun opplyser at datteren hennes har bidratt med gjenstande­r fra Amerika til samlingen på låven.

Ikke ferdig bygget

Til tross for gjenåpning­en, er ikke Nostalgilå­ven helt ferdig bygget.

– Vi er ikke ferdig med overetasje­n enda. Foreløpig er det bare dineren i underetasj­en som er åpen for publikum, men vi mangler litt smått her òg. Den vil holdes åpen hver søndag, opplyser Linjord.

I tillegg til at låven er åpen på søndager, vil det fra og med 7. juli arrangeres «Cars, bikes & coffee» annenhver tirsdag. Linda Gail Lewis skal holde konsert på låven 6. august.

Linjord håper at folk vil besøke Nostalgilå­ven.

– Jeg håper at folk vil komme og se på det vi har klart å gjenskape, avslutter han fornøyd.

Samlingen er jo ikke like stor som den var før brannen, men det er en god begynnelse

 ??  ??
 ?? FOTO: BERTINE MIDTTUN ?? Ifølge Linjord er ikke overetasje­n ferdig, og det er foreløpig dineren i underetasj­en som er åpen for publikum.
FOTO: BERTINE MIDTTUN Ifølge Linjord er ikke overetasje­n ferdig, og det er foreløpig dineren i underetasj­en som er åpen for publikum.
 ?? FOTO: STEINAR NØKLAND ?? Arkivbilde. Natt til 1. desember i fjor brant Nostalgilå­ven ned til grunnen.
FOTO: STEINAR NØKLAND Arkivbilde. Natt til 1. desember i fjor brant Nostalgilå­ven ned til grunnen.
 ?? FOTO: BERTINE MIDTTUN ?? Nils Oskar Linjord åpner dørene for gjenåpning­en av Nostalgilå­ven.
FOTO: BERTINE MIDTTUN Nils Oskar Linjord åpner dørene for gjenåpning­en av Nostalgilå­ven.
 ?? FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA ?? Arkivbilde. Før brannen, rommet Nostalgilå­ven blant annet en stor samling av gamle gjenstande­r, en landhandel, diner og bensinstas­jon. Her fra landhandel­en.
FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA Arkivbilde. Før brannen, rommet Nostalgilå­ven blant annet en stor samling av gamle gjenstande­r, en landhandel, diner og bensinstas­jon. Her fra landhandel­en.
 ?? FOTO: BERTINE MIDTTUN ?? Sju måneder etter brannen var det duket for gjenåpning av låven.
FOTO: BERTINE MIDTTUN Sju måneder etter brannen var det duket for gjenåpning av låven.
 ?? FOTO: BERTINE MIDTTUN ?? Sigbjørn Eilertsen (f.v.) Norma Brita Klungland, Ellen Kylland og Odin Refsnes tok turen fra Kvinesdal, Lyngdal og Åseral for å besøke den gjenåpning­en av Nostalgilå­ven.
FOTO: BERTINE MIDTTUN Sigbjørn Eilertsen (f.v.) Norma Brita Klungland, Ellen Kylland og Odin Refsnes tok turen fra Kvinesdal, Lyngdal og Åseral for å besøke den gjenåpning­en av Nostalgilå­ven.
 ?? FOTO: BERTINE MIDTTUN ?? Linjord er en del av et «samlermilj­ø». Etter den tragiske brannen mistet han omtrent hele samlingen sin. Men han har nå laget en helt ny samling av gamle gjenstande­r fra 1950- og 1960-tallet.
FOTO: BERTINE MIDTTUN Linjord er en del av et «samlermilj­ø». Etter den tragiske brannen mistet han omtrent hele samlingen sin. Men han har nå laget en helt ny samling av gamle gjenstande­r fra 1950- og 1960-tallet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway